Загадъчно топло „петно“ в Тихия океан грее Британска Колумбия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

топло петно в Тихия океан
q13fox.com
Антония Михайлова

Необичайно меката зима и ранната пролет в канадската провинция Британска Колумбия може да са свързани със загадъчно „петно“ топла вода в Тихия океан, пише Gismeteo.

Аномалията била забелязана за първи път през 2013 година от климатолога Никълъс Бонд от Вашингтонския университет. От миналата есен учените следят огромен участък вода в Тихия океан с площ 1000 кв. км, а температурата му е поне с два градуса над нормата.

Учените смятат, че „петното“ се е формирало поради слабата система на ниско налягане над океана, която ограничава движението на топлата и студената вода, богата на хранителни вещества.

В резултат топлината попада в своеобразен капан. Сега „петното“ се е протегнало от Мексико до Аляска, допринасяйки за повишаване на температурите в Британска Колумбия през последните месеци.

Изследователите не могат да кажат с точност колко дълго ще съществува „петното“, но ако то се съхрани още известно време, някои водни видове вероятно ще мигрират на север. Хората например вече са видели риба луна в крайбрежните води на архипелага Кралица Шарлота.

Фактът, че богатите на хранителни вещества води не се издигат на повърхността, също може да има негативни последствия за морската хранителна верига.

 

Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори