Как да намалим риска от инсулт?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Мегавселена
  • 27 юли 2016 г. в 10:43 Последна промяна:
    27 юли 2016 г. в 10:44

Лекарите смятат, че 90% от инсултите са предотвратими чрез промени в начина на живот, включително ограничаване консумацията на сол и преработени храни, спиране на цигарите и повече движение. А вие трябва ли да промените нещо в навиците си?

На всеки 3 минути и 27 секунди някой получава удар. На 75-годишна възраст една на пет жени и един на шест мъже са преживявали инсулт. Според тях, това е едно от най-страшните неща, които човек може да преживее. Съществуват многобройни статистики за инсултите, но най-важната от тях излезе тази седмица. От нея става ясно, че 80% от инсултите могат да бъдат предотвратени.

Резултатите показват, че процентите са всъщност 90. Проучването е направено на 26, 915 души от 32 страни и от него става ясно, че най-големите виновници за инсулта са високото кръвно, липсата на физическа активност, неправилно хранене, пушенето, а също и стрес, употребата на алкохол, сърдечни проблеми, затлъстяване, диабет и висок холестерол.

В друго проучване на университета МакМастър в Канада се включили и хора вече преживяли инсулт, причинен от кръвни съсиреци или мозъчен кръвоизлив.  Диагнозата е направена с помощта на клинични критерии и скенер на мозъка. На пациентите и хората, които се грижат за тях им били раздадени въпросници, които трябвало да попълнят, а резултатите им били сравнени с тези на другите участници – хора, които никога не са получавали удар.

Решението

Нито един от изброените рискови фактори не е нов. Така че, защо не направим още нещо за себе си и да не помислим как да се предпазим от инсулт? Съществуват възраст и генетично предразположение за инсулт, към които сме безсилни и не можем да се противопоставим.

Но водещият автор на доклада, д-р Мартин О‘Донъл е едновременно и реалист и оптимист. Той казва:

„Голяма част от рисковете за инсулт могат да бъдат моделирани от човек. Това не е просто най-обикновен риск, а са редица от избори, които ежедневно правим и всички те са взаимосвързани. Ако спортувате и се храните добре, тогава ще имате нормално тегло и вероятността да имате диабет ще е много по-малка“.

О‘Донъл е наясно, че хората не могат с лекота да предприемат екстремни промени в поведението и ежедневието си. Но в превенцията на инсулта, рисковите фактори са свързани по такъв начин, че дори и много малки промени ще окажат огромно влияние върху организма.

Препоръчително е да се консумират минимални количества сол, която ще намали риска от високо кръвно и по-малко захар и преработени храни.

„В идеалния случай, здравословният начин на живот трябва да започне от младостта, но никога не е твърде късно – винаги можете да промените нещо малко в ежедневните си навици“,

казва д-р О‘Донъл, като препоръчва всяка година да се прави проверка на кръвното налягане и признава, че въпреки всичко като всяко ново начинание и това е трудно и изисква много мисъл, желание и усилие.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Здраве

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори