Как да не сбъркате, когато сте пред сложен съдбоносен избор

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Хермина Тот
  • 28 май 2016 г. в 00:01 Последна промяна:
    28 май 2016 г. в 01:59


Всеки от нас поне веднъж в живота си се е оказвал на кръстопът – тоест пред необходимостта да направи избор, от който зависи целия му следващ живот.

Понякога хората, загубили сън, се измъчват с дни и седмици в опит да открият правилния вариант. Но цялата шега е в това, че в повечето случаи не съществуват „правилни варианти“ – просто трябва да разберем какво сами искаме.

Известният американски психолог Самюел Макри предлага собствен начин за решаване на проблема със сложния избор. Ето го.

Вземете чист лист хартия

Запишете всички възможни варианти за избор във вашата ситуация. Сега изберете някой от тях и си въобрзете, че сте го предпочели е изминала да речем половин година.

Как се е променил вашият живот? Опишете всичко, което си представяте, в детайли. Съчинете писмо до себе си от бъдещето, излагайки всички плюсове и минуси на вашето въображаемо ново положение – кой сте вие сега, къде и как живеете, какви перспективи се отварят пред вас.

Помнете, че пишете писмо от бъдещето към настоящето. Щом завършите с описанието на картината, преминете към емоционалната част. Разкажете как се чувствате в това ново положение. Описвайте своето състояние колкото се може по-подробно, това е важно.

Доколко доволни сте от взетото решение, какво ви тревожи?

Накрая благодарете на себе си, че сте направили именно този избор, и обобщете доколко силно вашето решение се е отразило на вашия живот. Като завършите писмото, сгънете го и го приберете.

Вземете друг лист хартия

Напишете второ писмо по същия начин, но като си въобразите, че сте направили друг избор. И отново опишете своето бъдеще след половин година колкото се може по-детайлно.

Не забравяйте накрая да благодарите на себе си за избора. Отново сгънете писмото и го приберете.

Изчакайте няколко дни, след това отворете двете писма и ги прочетете

Какво сега ви подсказва сърцето? Тези два избора продължават ли да ви изглеждат равностойни, както преди? По-скоро сега един от тях ви харесва повече от другия.

Помнете – много е важно да опишете колкото се може повече детайли. След няколко дни ще четете своите писма, сякаш са написани от друг човек. Така че можете да погледнете своя избор отстрани, при това от няколко гледни точки, усещайки бъдещите си емоции.

Ще разберете кой от изборите ви плаши несъзнателно, какво в бъдеще ще посеят във вас съмненията и съжаленията и какво наистина иска вашето сърце.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Психология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори