Как да подмладим стволовите клетки на мускулите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Gerry Shaw/Wikimedia Commons
© Gerry Shaw/Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Остарелите стволови клетки на мускулите може да се извлекат от организма, да се подмладят в лабораторни условия и да се върнат обратно – след което към старите мускули ще се върне почти младежка сила.

С възрастта нашите мускули отслабват и стават по-малко подвижни, което се дължи на това, че стволовите клетки губят способност за обновление както на мускулните влакна, така и на самите себе си.

Досега обаче се смяташе, че самите стволови клетки с възрастта не се менят, а за това, че те престават да изпълняват своите функции, е виновно стареещото обкръжение.

Както установили Хелън Блау и колегите ѝ от Станфордския университет (САЩ), стволовите клетки на мускулите с възрастта също се „развалят“ – при стари мишки две трети от тези стволови клетки не могли да изпълняват своите функции дори когато ги присадили на по-млади животни.

Изследователите успели не само да открият признаците на стареене в стволовите клетки на мускулите, но и да обърнат процеса назад, тоест да подмладят остарелите клетки.

В сп. Nature Medicine учените съобщават, че в стволовите клетки, взети от двегодишни мишки (което съответства, с известни уговорки, на 80 човешки години), прекалено активен е сигналния път, свързан с една от МАП-киназите. Когато тази сигнална верига работи, стволовата клетка по-лошо се дели и застава на пътя на специализацията.

При потискане на този сигнален път със специални препарати и особено с начина за култивация старите стволови клетки буквално стават млади – връща се способността им да поддържат собствена линия, тоест при всяко деление да образуват същата стволова клетка.

Ясно е, че така се увеличават възможностите за потенциална регенерация на мускулите. Обновените клетки се присаждали обратно на мишките, при които те заемали обичайната си ниша, и след два месеца към старите животни се връщали младежки сили. Тоест клетките не просто се обновявали, но сега активно обновявали самите мускули.

Какво още? Изследователите възнамеряват да проверят може ли по такъв начин да се обновят клетките и мускулите на човека.

Категории на статиите:
Синя луна

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори