Кометата LINEAR посипва метеорен дъжд на 24 май

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

hdwallpaperia.com
Антония Михайлова

Кометата 209P/LINEAR, която през май ще премине покрай Земята на най-близко разстояние, може да породи един от най-впечатляващите метеорни дъждове, предсказват канадски астрономи в статия, публикувана в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Кометата LINEAR, открита през 2004 година, на 24 май 2014-а трябва да премине на разстояние 0,05 астрономически единици (7,4 милиона километра) от Земята.

Предишни изследвания вече са посочили, че произходът на кометата може да доведе до мощен метеорен поток – прахови частици от опашката на кометата ще изгарят, попадайки в атмосферата на Земята, пораждайки множество „падащи звезди“. Но точният мащаб на това явление и неговият срок бяха неясни.

Изчисленията, проведени от учените от университета на Западен Онтарио, показали, че кометата може да произведе доста големи метеорни частици – с размер около 1 сантиметър. Това означава, че метеорите ще бъдат много ярки.

Тяхното количество обаче няма да е много голямо – учените смятат за слабо вероятна „метеорна буря“, в която се наблюдават повече от 1000 метеора в час. Според техните изчисления ZHR – зенитното часово число на метеорите – може да е около 200, но не е изключено да бъде и по-малко.

Радиантът на очаквания поток – точката на небето, откъдето ще летят метеорите – ще се намира в съзвездие Жираф на северното небе. Пиковата „мощност“ на потока ще бъде в 6,29 часа по Гринуич (9,29 часа българско време) на 24 май, което означава, че най-добри условия за наблюдение на потока ще има в Северна Америка, където по това време ще бъде нощ.

РИА Новости

Категории на статиите:
Синя луна

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори