Как да препрограмираме съзнанието си с НЛП

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Невро Лингвистичното Програмиране (НЛП) предлага интересни техники за препрограмиране на съзнанието и промяна в живота.

Езикът е основната разлика между човешките същества и животните. Животните също комуникират, но човекият език достига отвъд обикновената комуникация, защото позволява изразяването на абстрактни идеи. Кучето може да комуникира опасност с ръмжене, но не може да дискутира нарастващата криминална престъпност в Сан Франциско. Човешките същества не са лимитирани само до вокалната комуникация. Първото ни впечатление за другите обикновено се формира още преди те да са произнесли и дума. Тези впечатления се формират на базата на езика на тялото. Това са изразните средства на тялото, които свидетелстват за това как човек се чувства в дадена ситуация.

Ако езикът отива отвъд непосредствената комуникация, тогава изниква въпросът какво точно е език? Нашият вид нямаше да стигне толкова далеч, без развитието на комплексен език. Дали обаче комуникацията е единствената цел на езика?

Добре, ако нямаш какво да кажеш, казваш ли нещо?

За да ни трябва език, първо ни трябва информация, която да бъде комуникирана. За човешките същества това стига отвъд нуждата да си кажем къде е най-близкият кладенец с вода за пиене. Езикът ни позволява процес и интерпретация на вътрешните ни мисли в нещо, което може да бъде споделено с външния свят. Това от своя страна ни позволява да преоформяме света, учейки се да работим заедно за постигане на промяната в по-голям мащаб.

А вътрешната промяна? Ако човек може да използва възможността да комуникира с другите за да променя външния свят, не би ли могъл по същия начин да комуникира със себе си, за да промени вътрешния си свят?

НЕВРО ЛИНГВИСТИЧНОТО ПРОГРАМИРАНЕ (НЛП)

Това поле на изследванията някога се считаше за псевдонаука и беше дискредитирано, но в последните години добива все по-голяма тежест в психологията. Попкултурата прегърна идеята заради ежедневните потвърждения за възможна промяна на реалността, но истинските психолози също откриха, че НЛП носи ползи при лечението на посттравматични разстройства, булимия, тревожност, стрес и други сериозни разстройства.

Контролираният самоанализ изглежда е ключът към успешното НЛП лечение. Психиатърът сяда заедно с пациента и го отвежда на контролиран тур до това, което чувства. Това често е съпътствано с визуални упражнения, а пациентът е инструктиран да осмисля чувствата си от образите – позитивни или негативни. Някои практики изискват от пациента отговори на въпроси, свързани с чувствата от типа на какво искаш? С напредването на пациента навътре в пластовете от емоции, той евентуално стига до място, на което цари мир и спокойствие или дори единствено присъствие.

ВЯРВАНИЯТА СА КАТО МОЛЕКУЛИ

Робърт Дилтс, експерт в областта и НЛП практик, използва интересни техники, които се целят в самата връзка между езика и паметта. Дилтс използва НЛП, за да промени начина, по който хората гледат на провала и успеха. Вместо да гледат на успеха и провала като на резултат от краткосрочни действия, Дилтс помага на пациентите си да гледат на тях като на текуща обратна връзка. По този начин тревожността и стресът, произвеждащи страх от провал могат да бъдат смекчени и преоделени. Как става това?

Дилтс се прицелва в нашите вярвания. Според него, вярванията са просто отделни (напълно различни) сетивни елементи, произтичащи от опита, които събрани заедно формират „молекули“. Те са описвани като съставени от картини, които вероятно са първични спомени плюс асортимент от фрагменти на сетивен опит, закачени към картините. Това е, което можем да кажем за спомена, детайли от него, възприятията за това, как са се случили нещата (поетична функция), ментални фантазии и „говоренето на себе си“, което обгражда картината. Дилтс работи с пациентите си за идентифициране и разбиване на „молекулите“, които ги ограничават, които не работят в посока здравословно поведение. Чрез прилагане на позитивно „говорене на себе си“, пациентите могат да започнат да формират по-добри „молекули“ от вярвания.

Помислете. Негативните коментари от теб или от другите могат лесно да се закачат за спомените ти и това предизвиква негативни емоции, без ти изобщо съзнателно да си даваш сметка, че те са там. От друга страна, позитивните коментари могат да правят точно обратното. Ти наистина можеш да използваш позитивизма, за да промениш живота си

Ако ти се струва, че искаш да изпробваш това, но не можеш да си позволиш НЛП треньор, може да се обърнеш и към практиките на Изтока. Паралелът вече е доказан от професионалната НЛП общност. Някои НЛП терапии, изградени за засилване на позитивизма, използват същите методи като медитацията. Причината е проста: за да стигнеш до тези „молекули“, трябва да преодолееш съзнанието.

Паметта живее в подсъзнанието. Нашите съзнателни умове са буквално продукт на подсъзнателните ни мисловни процеси. Всяка форма на хипноза или вербална заблуда разчита на проникване в подсъзнанието. Тази част на съзнанието ти преживява въображението като реалност, така че като си представяш по-добра реалност в правилното състояние на съзнанието, действително може да ти помогне да я създадеш. Така е, защото в процеса на въображението заменяш тревожните светогледи с по-здравословна перспектива.

Изглежда, че подобно на съзнателните мисли, езикът е само на повърхността на нещата. Когато отидем по-дълбоко, думите и емоциите, които сме „закачили“ за отминалите преживявания са това, което оцветява нашето настояще. Можеш да станеш по-продуктивен и по-малко тревожен, променяйки начина, по който говориш на и мислиш за себе си. Добро начало е да погледнеш към критичните мисли, които имаш за околните, защото те обикновено отразяват критичните мисли, които таиш за себе си. Работи в посока промяна на тези дълбоко скрити вярвания, тук започва пътят към по-доброто ти аз.

ЗА АВТОРА НА ТАЗИ СТАТИЯ: АМАНДА УИЛСЪН e фрийлансър редактор в paperwritten.com

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Психология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори