Какво е психологическа проекция и как да разбереш дали някой я използва върху теб

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Това е инструмент, който често се използва от нарцисистите, когато искат да обвинят някого, при все че е ясно, че те са виновни. Те ще се стремят да проектират вината по всякакъв начин: друг ги е накарал да го направят, друг е причината за лошото им поведение или друг не е направил това, което те са поискали.

Какво е психологическа проекция?

Терминът е изведен за първи път от Зигмунд Фройд, бащата на психоанализата, който го описва като начин, по който индивид проектира собствените си нежелани мисли и вярвания върху някой друг.

Примери за психологическа проекция:

 • Родители, които не са постигнали своите цели в живота и изискват успеха от собствените си деца.
 • Страхът, че партньорът ще ти изневери, често е отражение на начина, по който гледаш на себе си.
 • Когато вярваш, че някой те мрази, често е знак за собственото ти скрито нехаресване на същия човек.

Що се отнася до нарцисистите, те също могат да имат дълбоки, потиснати чувства, защото тяхното възприемане на света е откъснато от реалния живот. Често например се случва нарцисистът да обвини партньора си, когато границите или правилата бъдат предизвикани. Когато това се случи, нарцисистите внезапно се изправят пред загуба на контрол, която застрашава тяхната фасада и света, който са си изградили.

Причината не е в това, че типичният нарцисист не познава разликата между добро и лошо. Познава я, но когато се провали, изпитва толкова силно чувство на срам, че не може да се справи с него. Неговото деликатно его трябва да бъде пазено на всяка цена и по тази причина вината трябва да бъде пренасочена другаде.

Всичко това оставя другия човек в постоянен стрес и тревога, защото причините на нарцисиста да обвинява другите са толкова нерационални и направо абсурдни.

Примерите за психологическа проекция може да включват:

 • Днес не се справих добре в работата си, защото ти искаше да гледаш филм до късно снощи.
 • Закъснях за важна среща днес, защото ти искаше да взема децата.
 • Презентацията ми днес беше скапана, защото заради теб нямах прана и гладена риза.

Нарцисистите ще обвиняват своите партньори за всяко нещо, което не е наред в живота им. Те са екстремно осъдителни и изискват абсолютна перфектност от своите любими. На това обаче не дават реципрочен отговор. Ако нарцисист направи нещо, дори да е малко и незначително, обикновена грешка, и бъде заловен в крачка, той избухва с ярост, която е тотално неуместна спрямо ситуацията.

Начини, по които нарцисистът ще използва психологическа проекция върху теб:

 • Нарцисистът може да се държи особено грубо с теб и да те обижда, но когато се обидиш/разстроиш/скараш с него за поведението му, ще обвини теб в преиграване.
 • Нарцисистът може да изневери на партньора си и след това да обвини него, казвайки че е знаел, че той ще изневери и затова е изневерил пръв.
 • Той ще избягва проблема, а след това ще обвини партньора си, че има лоши чувства.
 • Ще мълчи без причина и след това ще обвини партньора си за някакъв дребен инцидент или проблем, който се е случил в миналото.
 • Може да произведе проблем, а след това да откаже да го дискутира. Ще обвини партньора си, че иска да го коментира, при положение, че е казал, че няма проблем…
 • Може да се раздели с партньора си с подобно на горното обяснение: че е знаел, че партньорът ще си тръгне, затова е решил да си тръгне пръв.

Не е сериозно да се очаква, че някой може да живее при такива постоянно променящи се правила и граници. Ти си в постоянен стрес и тревога, опитвайки се да живееш според нереалистичните очаквания на партньора ти, които се менят всяка минута. Никога не знаеш кога ще гръмне бомбата и партньорът ти ще избухне за нещо, което никога не е зависело от теб. И ако събереш куража да зарежеш нарцисиста, то вината за това винаги ще е твоя.

Такъв тип личност обаче не звучи като романтична перспектива, как изобщо хората попадат в капана на връзката с нарцисист?

Експерти в изследванията на връзките вярват, че нарцисистите се прицелват в хора с много висок коефициент на емоционална интелигентност. Нарцисистите се фокусират върху хора, които притежават голяма доза от характеристики като съпричастност, интегритет, умение за търсене на компромиси, автентичност, отговорност, почтеност и капацитет да обичат на зряло ниво. Точно това са характеристиките, които липсват у нарцисиста.

Нарцисистът е празна обвивка на човек, който изгражда атрактивен екстериор, който подлъгва другите около него или нея. Нарцисистите не знаят как да изпитват любов, болка, съпричастност или вина и се обграждат с хора, притежаващи качествата, които им липсват на тях.

По някое време обаче фасадата пада и те преминават през типичния цикъл на обезценяване на партньора си, за да се прехвърлят върху следваща жертва.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Психология

Коментари

 • Такива хора са генетично програмирани да носят съответните заболявания които ги човъркат цял живот. Не е необходимо да усещат болка. Нещо отвътре ги кара да злобеят, да завиждат, да вменяват вина, да скарват хората и да се радват отстрани, „прави наопъки“, „прави на инат“, „прави близките си за смях“. Ако не го сторят, започват да страдат. Ако близките са упорити страданието им може да се превърне в болка в коремната област. Всеки ден да чувате глупости от типа „червата ми се обръщат ей така наопъки от теб“, „ти си виновен за всичко“. Всякакви простотии и най-грозни епитети. Всяко заболяване се със състояния в които се изменя личността. Това е защото химията на кръвта и жлезите с вътрешна секреция на мозъка са взаимно свързани и балансирани. Когато балансът се разклати първо се променя характера. Ако човек е запознат с това и има опит, ще се опитва да избегне състоянието.
  В медицинската статистика всички такива случаи най-често завършват с раково заболяване, ако не успеят да предадат злобните си емоции на друг, най-често близък човек. Решението е да осъзнаят кои свои пороци на душата (характера) да коригират. В почти всички Йогистки веди те са едни и същи, дори някои от тях се срещат в Библията, но не е тук мястото да се дава методика за лечение.

  Симо 15 март 2017 20:21 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори