Как изглежда дъждът на други планети?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Дъждът на Земята е нещо, което познаваме добре. Той е сравнително предвидим по размер и форма и въпреки че понякога забелязваме по-екстремно време и липса на дъжд в някои части на света (благодарение на изменението на климата, което е наша вина, между другото), самият дъжд не се променя много.

Както се оказва, същото може да е вярно и за други планети и ново проучване показва, че макар съставът на валежите да може да се различава драстично в извънземните светове, дъждовните капки ще изглеждат много познати на хората пътешественици.

Изследването, публикувано в Journal of Geophysical Research: Planets, предполага, че физиката, която управлява начина, по който водните капчици се образуват и падат на Земята, вероятно ще доведе до подобни валежи на други планети, дори ако съставът на „дъжда“ е много по-различен. При моделирането на дъждовни капки, падащи през атмосферите на планети като Юпитер и Сатурн, които се различават значително от скалистите планети като Земята, те откриват, че видът на планетата няма толкова голямо значение, когато става въпрос за дъжд.

Изследователите симулират валежите през различни видове атмосфери и установяват, че това, което определя размера на дъждовните капки на Земята, изглежда общовалидно и за други светове. Когато капките са твърде малки, те се изпаряват преди да достигнат повърхността, но когато са твърде големи, в крайна сметка се разделят на по-малки капки преди удара. По средата е мястото, където преобладаващото мнозинство капки се озовават след падане на значително разстояние, независимо от вида на атмосферата или от състава на самия дъжд.

Някои светове имат малко по-големи капки дъжд от Земята, например луната на Сатурн, Титан. Смята се, че дъждовните капки на Титан, които са направени от метан, а не от течна вода, са около два пъти по-големи от дъждовните капки на Земята, но това все още е много малка промяна за толкова различна планета. Физиката не се интересува на коя планета сте и ще управлява всичко по своите закони.

Още по-вълнуващото е, че скоро може да имаме технологията на телескопа, за да направим още по-точни оценки на валежите в други светове, т.е. когато космическият телескоп Джеймс Уеб стартира.
„Сега с инструменти като [космическия телескоп„ Джеймс Уеб “], които се надяваме скоро да бъдат пуснати, ще имаме способността да откриваме наистина фини спектри на екзопланетни атмосфери, включително такива, които са доста по-хладни от тези, които обикновено можем да характеризираме, в които ще се появят облаци и дъжд “, казва планетарният учен Тристан Гийо, който не е бил част от изследователския екип. „Така че тези видове инструменти, както са разработени, ще бъдат много полезни и важни за интерпретирането на тези спектри.“


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори