Как изглежда едно денонощие на Плутон и Харон

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Фазите на въртене на Плутон. © NASA/ JHUAPL/SwRI
Антония Михайлова

НАСА публикува изображения на фазите на въртене на Плутон и неговия спътник Харон. На снимките се вижда как се променя обликът на небесните тела за един пълен „плутониански ден“. Информацията е представена на сайта на проекта „Нови хоризонти“ (New Horizons).

При приближаване към Плутон камерите на автоматичната междупланетна станция „Нови хоризонти“ са запечатали въртенето на небесното тяло в продължение на цяло денонощие. Денонощието на Плутон се равнява на 6,4 земни. При снимането разстоянието между „Нови хоризонти“ и Плутон намаляло от 8 млн. километра на 7 юли до 645 000 км на 13 юли.

Първите снимки показват полукълбото, което е далече от „сърцето на Плутон“ (платото Спутник) – него сондата е заснела в момента на пределното сближаване, и околната територия е получила названието „полукълбото на срещата“.

Фазите на въртене на Харон. © NASA/ JHUAPL/SwRI

Фазите на въртене на Харон. © NASA/ JHUAPL/SwRI

Харон, както и Плутон, се завърта около своята ос за 6,4 дни. Спътникът също бил заснет от камерите LORRI и Ralph (работят във видимия и инфрачервения диапазон). За разлика от Плутон полукълбата на Харон слабо се различават помежду си.

В 14:49 часа на 14 юли 2015 година станцията „Нови хоризонти“ със скорост около 14 километра в секунда премина на минимално разстояние от Плутон – 12 500 километра. В това време е извършена основната част от изследователската дейност.

В момента сондата се намира на повече от 5 милиарда километра от Земята. Очаква се през 2019 година тя да достигне планетоида 2014 MU69, който не намира на 1,6 млрд. километра от Плутон в пояса на Кайпер. Мисията „Нови хоризонти“ ще приключи в средата на 20-те години.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори