Откриха планета три пъти по-далече от Плутон с необяснима орбита

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA-JPL / Caltech / T. Pyle (SSC)
Антония Михайлова

Астрономи са открили най-далечната планета в Слънчевата система – тя е три пъти по-далече от Слънцето в сравнение с Плутон.

Необичайната орбита на новата планета джудже накарала учените да търсят въздействие на неизвестни планети или съседни звезди, съобщава Science News, като сочи доклад от конференцията на Американското астрономическо общество.

Планетата джудже V774104 е открита през октомври 2015 г. Нейният диаметър е между 500 и 1000 километра. За точното определяне на орбитата ѝ ще бъде необходима поне година. Сега V774104 се намира на 15,4 млрд. километра (103 астрономически единици) от Слънцето.

Новата планета ще бъде отнесена към една от две групи. Ако с времето тя се приближи към Слънцето по своята орбита, то ще влезе в кръга на доста известните „ледени светове“, чиято орбита се обяснява с гравитационното взаимодействие с Нептун.

Но в случай че тя се отдалечи от Слънцето, V774104 ще стане едно от изключенията (заедно със Седна и 2012 VP113). Тези планети джуджета никога не се приближават по-близо от 50 а.е., а понякога се отдалечават на 1000 а.е. Авторът на откритието Скот Шепърд (Scott Sheppard) ги нарича „вътрешни обекти на облака на Оорт“, за да ги отличи от небесните тела в пояса на Кайпер, разположен на 30–50 а.е.

Най-интересното в тези обекти е това, че разтеглените им орбити е невъзможно да се обяснят с известното днес устройство на Слънчевата система. Те може да са изкривени от невидима гигантска планета, криеща се някъде в далечните граници на системата (или е отлетяла в Космоса, като е разблъскала по пътя си обекти от облака на Оорт).

Други учени допускат, че орбитите са били разтегнати от силата на гравитацията в древната епоха на Слънчевата система, когато прото-Слънцето е било заобиколено от други „звездни люлки“.

Шепърд е направил откритието си с помощта на японския 8,2-метров телескоп Субару, разположен в Мауна Кеа (Хаваите). Досега титлата на най-далечен обект в Слънчевата система носеше планетата джудже Ерида (97 а.е.), открита през 2005 г. от Майк Браун (Mike Brown).

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори