Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как привидяха апокалипсис в „кървавата” Луна

18 април 2014 г. в 12:33
Последно: 19 април 2014 г. в 11:20

Наблюдаваното на 15 април „кърваво“ затъмнение и събитията в Украйна се възприемат от фанатиците като звена от една верига.

Маргинални проповедници от САЩ, без да чуват специалистите от НАСА, пророкуваха настъпването на апокалипсис.

Тази седмица жителите на Земята станаха свидетели на пълно лунно затъмнение. Това явление можеше да се види добре от страните, разположени на територията на САЩ. То не беше видно от България, тъй като на нашата географска ширина то се случи в светлата част на денонощието.

Затъмнението продължи около 78 минути – Луната влезе в земната сянка, а след това придоби червен цвят. Поради това мнозина нарекоха „уникално“ това обичайно събитие.

От 2001 до 2100 година се наброяват 228 затъмнения – 855 пълни, 86 полусенчести и 57 частични. Уникалността на отминалото затъмнение е в това, че то е първото от серия четири пълни лунни затъмнения, които се очакват до 28 септември 2015 година.

Според каталога на НАСА подобни тетради (четири пълни лунни затъмнения поред) се случват често – приблизително веднъж на 10 години. До края на века те ще бъдат осем.

При пълно лунно затъмнение земният спътник винаги придобива червен цвят и такива явления са обичайни, тъй като при тях Луната никога не изчезва напълно, а става тъмночервена. Това се обяснява с факта, че Луната продължава да се осветява.

Слънчевите лъчи, преминаващи по допирателна към земната повърхност, се разсейват в атмосферата на Земята и частично достигат Луната. Тъй като земната атмосфера е най-прозрачна за лъчите от червено-оранжевата част на спектъра, именно тези лъчи достигат повърхността на Луната при затъмнение, което обяснява окраската на лунния диск.

Независимо от научната обоснованост на подобни явления и тяхната честота някои хора видяха в „кървавата“ луна предвестница на апокалипсис.

Мнозина коментатори посочиха Книгата на пророк Йоил. На мисли за близкия край на света ги навел следният ред:

„Слънцето ще се превърне в тъмнина, и месечината – в кръв, преди да настъпи денят Господен, велик и страшен.“ (2:31)

Особен шум в пресата вдигнали заявленията на известния в САЩ пастор Джон Хаги, който малко преди това успял да улови вълнàта и да напише книгата „Четирите кървави Луни“, посветени на сегашната тетрада и края на този свят, какъвто го познаваме.

Хаги, получил известност благодарение на абсурдните си твърдения, неведнъж е привличал вниманието на медиите.

Например преди той твърдял, че краят на света ще дойде, след като обединените сили на ислямските държави и Русия се опитат заедно да завладеят Йерусалим.

След това пасторът издигнал нова концепция, с която се опитвал да помири юдеите и християните. Хаги смята, че Исус не е бил Месия, а просто Спасител, което според него е жест на помирение към двете религии. В същото време пасторът отрича съществуването на палестинския народ и подкрепя съществуването на Държавата Израел. Репликите в защита на израелската държавност той смесва с антисемитски коментари.

Сега Хаги вещае апокалипсис, обръщайки се към историческите хроники и епохалното събитие. Според него след тетрадата, започнала през 1492 г., католическата инквизиция е изгонила евреите от Испания, през 1949 г. е образувана Държавата Израел, а през 1967 г. започнала Шестдневната война между Израел и арабските страни. Освен това от 1582 до 1908 г. нямало тетради, което пасторът също намира за символично.

„Технически краят на света е започнал отдавна. Всички елементи на апокалипсиса са налице. Русия нападна Украйна, кървавата Луна озари нощното небе. Апокалипсисът настъпва! Християните ще се отправят директно към рая, а Израел ще започне праведна война, която ще бъде наречена Армагедон. Исус ще се върне на Земята“, заявил преподобният в свое обръщение към вярващите по тв Global Evangelism Television, която е негова собственост и му носи добри дивиденти.

Но и редица други автори свързали тетрадата с апокалипсис. Например вашингтонският писател Барк Блиц написал книгата „Кървавите Луни: разшифровани знамения от Рая“, а колегата му – пастор с фамилията Хичкок – сътворил книгата „Възраждане на кървавата Луна: библейски пророчества, Израел и четирите кървави луни“.

Заявленията на Хаги привлекли особено внимание, тъй като „кървавото“ затъмнение се паднало в Страстната седмица. Но вместо да се страхуваме от затъмненията, можем да ги очакваме, за да ги наблюдаваме. Останалите три пълни лунни затъмнения може да се наблюдават на 8 октомври 2014 година, 4 април 2015 година и 28 септември 2015 година.

Газета.Ru

Категории на статията:
Еврика!