Как се възвисиха Хималаите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Защо Еверест е такъв висок?

Оказва се, че може да се обясни много просто – вземете тубичка с паста за зъби, изстискайте я и я огънете.

Нещо подобно се е случило, когато Индия се е врязала в Азия – на мястото на сблъсъка са израснали Хималаите, които ставали все по-големи.

Днес там са разположени повече от сто от най-високите върхове в света.

Повърхността на Земята е разделена на няколко платформи, които бавно се атакуват една друга. По-тънкото дъно на океана с готовност се подпъхва под по-дебелите континентални плочи, но при сблъсък на две континентални пластини невинаги протича субдукция – те никак не могат да решат коя ще бъде отгоре и коя – отдолу. В резултат вместо потъване на кората в мантията тя отива в противоположна посока – нагоре към небесата.

Геолозите отдавна се интересуват от въпроса, може ли да се смята образуването на планините за процес в резултат на сблъсък на континенти, протичащ по една и съща схема. Трудно е да се отговори на него, тъй като в зоните на сблъсък породите се раздробяват и се смесват и никой не е успявал да реконструира ландшафта в конкретния момент от времето.

С Хималаите въпросът е същият. Защо за 20 милиона година от пагубните отношения между Индия и Евразия Хималаите не са се превърнали в прах, а напротив – само са нараснали?

Луис Мореси от Мелбърнския университет (Австралия) и колегите му са разработили компютърен модел на сблъсъка на континентите. Той показал, че когато един континент притежава дебела или плаваща кора, която блокира субдукцията, другият континент се свива буквално като тубичка от паста за зъби и се огъва около мястото на блокировка, в резултат на което се образува сложно множество от геофизични особености (виж видеото).

Показанията на модела били проверени с това, което се е случило в Австралия преди стотици милиони години, когато малък континент се врязал в източния ѝ бряг и бил погълнат, а на мястото на сблъсъка се образували планински вериги.

Оказало се, че моделът действително обяснява някои загадъчни особености на пейзажа. Например той в точност възпроизвежда извивките на планинските хребети и показва, че това е в резултат на свиване и огъване.

Затаили дъх, учените се обърнали към Хималаите. Моделът твърди, че когато Индия блъснала Евразия, Китай и Югоизточна Азия първоначално оказали съпротива (не се съгласили на субдукция), а след това били избутани настрана. След тази маневра Индия продължила движението в дълбините на Евразия, поради което Хималаите се възвисявали все по-високо – Индия изиграла ролята на нещо като булдозер.

Без това Индия почти вероятно би прекратила своето движение в северна посока преди 20 млн. години и днес Хималаите повече щяха да приличат на Алпите – биха спрели да растат и биха започнали да се разрушават.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature.

NewScientist

Категории на статиите:
Природа

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори