Как се хваща и се мести астероид?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Като се отчитат високите темпове на развитие на методите за усвояване на Космоса, все по-невероятни мисии изглеждат осъществими. Например изследователите от НАСА планират в бъдеще да уловят астероид с маса 500 тона, да го преместят на окололунна орбита и да построят там космическа станция, която да служи като междинен пункт по маршрута Земя–Марс.

Известно е, че Департаментът по наука и технологична политика на САЩ (White House office of science and technology policy) скоро ще разгледа плана за развитието на този амбициозен проект. По предварителни оценки той само на началния стадий (през първите 10 години) ще струва на държавата $2,6 млрд. Оценката е направена от специалистите на НАСА и на Калифорнийския технологичен институт (Caltech).

Не е чудно, че до началото на разглеждането на новия проект учените се стараят да не изпадат в подробности. В случай на утвърждаване на програмата за първи път в историята човечеството ще премести космически обект от една орбита на друга. Специалистите все пак разкриват някои подробности от бъдещата мисия.

Специална „капсула за улавяне” на астероида ще бъде изведена в Космоса с ракета „Атлас 5”. Тя ще го насочи към пространството между Земята и Луната.

За това (когато обектът се приближи на достатъчно разстояние) капсулата ще изпусне своеобразна „чанта”, която ще е 50 пъти по-голяма от диаметъра на астероида. Тази „мрежа” трябва буквално да се увие около обекта.

След това апаратът ще пусне мощния си двигател и ще спре астероида, след което ще го премести на гравитационно неутрално място (вероятно става дума за една от точките на Лагранж). След това може да се планира строителството на база за пускане на други апарати към дълбините на Вселената.

Представената за разглеждане техническа задача съдържа три ключови позиции за близките 10 години. Това е откриването на достатъчно количество астероиди с необходимия размер на определено разстояние от Земята, създаването на мощен слънчев ракетен двигател за преместването на обекта и организирането на човешко присъствие на лунна орбита към 2020 година. Последното е необходимо, за да се изучи детайлно обстановката и да се разбере може ли да се реализират по-нататъшните планове.

Учените отбелязват, че предлаганата технология за прехващане на космически обект може да се използва с цел добив на метали и минерали за използването им при строителството на станцията на астероида. Например някои такива обекти съдържат много желязо, а на други има вода, която мое да се използва за създаването на гориво.

Докато учените още чакат одобрение на далечните си планове от правителството, с пълна сила върви реализацията на друг астероиден проект. По-рано тази година компанията Planetary Resources заяви, че в близките 10 години специалистите й планират да започнат добива на полезни изкопаеми на близки до Земята астероиди.

По-конкретна задача в обозримото бъдеще е пускането на космическия апарат Osiris-Rex. Той трябва да се отправи в Космоса през 2016 г., да посети астероида 1999 RQ36 и да донесе на Земята образци грунт. Този космически обект е избран, тъй като е най-достъпен за изучаване. Вече е известно, че той е богат на въглерод – ключов елемент за всички органични молекули.

Специалистите разчитат, че реализацията на проекта ще даде много нова информация не само за астероида, но и за произхода на Земята и зараждането на живота на нея.

Сега НАСА провежда конкурс за най-доброто име за 1999 RQ36. И се очаква скоро Международният астрономически съюз (IAU) да определи победител.

Водещият изследовател на проекта Osiris-Rex Данте Лаурета (Dante Lauretta) от университета на Аризона е сигурен, че осъществяването на мисията няма да отнеме повече от 10 години и че нейните резултати значително ще ни приближат към осъществяването на далечни „разходки” в Космоса.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори