Как Т-килърите атакуват раковите клетки (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Американски и британски учени представиха видео, показващо как „килърите“ на имунната система проследяват и унищожават раковите клетки.

Изследването на тази тема е публикувано в сп. Immunity.

Т-клетките, или цитотоксичните Т-лимфоцити, са бели кръвни телца, специализирани за поразяване на вируси и ракови клетки. В една чаена лъжичка кръв те са около пет милиона.

На видеото Т-лимфоцитите са представени като аморфни топчета в оранжев и зелен цвят. Те се движат бързо, като безспирно обследват околната среда.

Щом Т-килърът открие ракова клетка (показани в синьо), мембранните „пръсти“ на лимфоцита я „опипват“ и проверяват. След такова „идентифициране на личността“ Т-лимфоцитите се свързват с клетката и извеждат отровните белтъци (показани в червено) в микротръбички на тяхната повърхност. Накрая пробиват тази повърхност, позволявайки на отровния товар да унищожи раковата клетка.

„В нашия организъм, където клетките се намират в тясно съседство една с друга, Т-килърите ясно трябва да избират целта – иначе ще нанесат щети на съседните здрави клетки. Щом цитотоксините попаднат в раковата клетка, тя е обречена. Остава само да наблюдаваме нейното омаломощаване и смърт. А Т-килърът продължава своето движение, жадно търсейки нова плячка“, разказва ръководителят на изследването Гилиан Грифитс (Gillian Griffiths).

Изображенията за видеото с висока резолюция са били получени с помощта на два метода за микроскопия – конфокална и светлинен лист. Наложило се учените да снимат отделни срезове на обекти, а след това да ги „пришиват“ за получаване на триизмерни изображения на целите клетки.

Така изследователите успели да уточнят последователността на събитията при атаката на ракова клетка.

Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори