Как Айнщайн се превръща в Мерилин Монро и какви шеги си прави зрението

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

В последно време оптичните илюзии са хит в интернет.

Подбрали сме някои от най-популярните от тях.

Бяло-златна ли синьо-черна рокля

През февруари тази година световната мрежа беше обхваната от спорове с небивал мащаб за цвета на рокля, качена в мрежата от шотландската певица Катлин Макнийл. „Двама мои близки приятели решиха да се оженят. И майката на булката ѝ изпрати снимка на тази рокля. Когато булката показала роклята на младоженеца, двамата едва не се скарали заради нейния цвят“, пояснила певицата и призовала обществеността да помогне в определянето на нейния цвят.

В резултат стотици хиляди хора по цял свят започнаха спор – едни виждаха роклята еднозначно като златисто-бяла, а други твърдо заявиха, че тя е синьо-черна.оптична илюзияКъм световния спор се включиха и експерти и изказаха няколко възможни причини за оптичната илюзия, поради която ние виждаме един и същи предмет в различен цвят.

„Възприятието на цвета на монитора зависи от осветлението – при ярка дневна светлина по-добре улавяме едни оттенъци, при слабо осветление – други.“

„Немалка роля играят и индивидуалните особености на структурата на ретината при различните хора, която се състои от колбички и пръчици, настроени на съответна работа при тъмнина или светлина. В зависимост от преобладаването на едни или други елементи в ретината човек по-добре различава определени оттенъци.“

„Цветът на предметите, заобикалящи изображението, и самият монитор също може да влияят на възприятието на цветовете. Тъй като светлинните вълни се отразяват от множество обекти, при изобилието на оттенъци от ретината в мозъка постъпва голямо количество сигнали, които могат да се смесват.“

И така нататък…

Кой е по-голям

В интернет може да се срещнат няколко разновидности на тази картинка – две топки, едната от които се намира по-надалече в коридора, а втората е на по-близък план. Или две котки, едната от които е по-нагоре на стълбата, а втората е по-ниско.

За нашето око такива обекти изглеждат различни по размер – този, който е по-близо (по-ниско), изглежда по-голям, а този, който е по-далече (по-високо) – по-малък. Всъщност двете топки и котки са еднакви, просто нашето подсъзнание възприема по-далечните обекти като по-малки.

Пада ли кулата в Пиза

В тази оптична илюзия една до друга се поставят две снимки на кулата в Пиза. Струва ни се, че на дясната картинка прочутият архитектурен паметник е наклонен по-силно, но всъщност наклонът на двете снимки е еднакъв. Просто нашият мозък възприема двете изображения като една картина, затова нейните части изглеждат несиметрични и различни. Ако едната от снимките се покрие и двете се разглеждат отделно, то става ясно, че наклонът е еднакъв.

Алберт Айнщайн се превръща в… Мерилин Монро

Погледнете снимката отблизо. А сега се отдалечете повече от екрана. В първия случай без труд можете да разпознаете световноизвестния учен Алберт Айнщайн. Ако погледнете снимката отдалече, то физикът се превръща в звездата Мерилин Монро.Айнщайн / Мерилин МонроТайната е в това, че отблизо повече се вглеждаме в детайлите и ги различаваме по-добре. А ако изображението се окаже по-далече, то погледът се концентрира върху по-големите детайли.

Арка или армада от кораби?

Има такова направление в живописта – магически реализъм. Един от известните му представители е Марк Шагал. Художественият метод се заключва в това, че в реалистична картина на света се включват магични елементи. Но понякога съвсем реални предмети на картината по магичен начин могат да се преобразяват в нещо друго.

По подобен начин е действал Салвадор Дали, чиито картини поразяват със своята многозначност. А посетителите на социалните мрежи в последно време се любуват и активно обсъждат картина на друг представител на магичния реализъм – Роб Гонсалвес.Роб Гонсалвес, корабиНа платното са изобразени кораби с издути от вятъра платна. Или… мост от арки над вълните. Всичко зависи от това в коя част от картината ще попадне вашият поглед, поясняват тайната на подобни зрителни илюзии специалистите.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори