Защо вярваме в свръхестествени сили?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Склонността на човека да вярва в свръхестествени сили и явления дори когато природата им е била опровергана пред очите му, се обяснява с това, че ирационалните мисли в нашия мозък се разпознават от един негов регион, а тяхната корекция – от съвсем друг участък.

Това обяснява психолог в статия в сп. Psychological Review.

„Дори когато всички условия се явяват идеални, за да може човек да забележи грешката в своите разсъждения, и когато човек има всичката мотивация да се държи рационално, магическата интуиция така или иначе побеждава“, разказва Джейн Райзен (Jane Risen) от Чикагския университет (САЩ).

Изследователката обяснява, че първоначално започнала да изучава този проблем, след като се заинтересувала от спортните фенове. Много от тях са съвсем рационални и дори невярващи хора, но когато се отнася за мач на любимия им отбор, почти всеки фен си има свои ритуали и похвати, които приписва на свръхестествени сили.

Райзен се опитала да разкрие корените на тези суеверия, чиято абсурдност напълно се осъзнава от хората и въпреки това те продължават да вярват в тях. Тя наблюдавала поведението на няколко такива хора и се опитала да опише работата на тяхната психика с математически модели.

Както обяснява психологът, човек умее да мисли, образно казано, по два начина – „бързо“ и „бавно“. Под първото понятие учените подразбират интуитивно мислене, позволяващо ни бързо и лесно да излизаме от жизнени ситуации и да вземаме импулсивни решения, а под второто – по-енергоемък процес на мислене, който основно работи, коригирайки грешките на първия.

Според Райзен самият факт, че суеверията продължават да надделяват над разума дори когато човек разбира тяхната абсурдност, говори, че за работата на „бавното“ мислене отговаря не един, а два мозъчни региона.

Първият от тях отговаря за разпознаването на грешките, а вторият – за тяхната поправка. Върху връзката между тях може да влияят тези части от мозъка, които отговарят за работата на чувството за интуиция, като пречат на обмяната на информация между тях.

Според Райзен това обяснява защо много фенове се държат изключително суеверно, а мениджърите в големи компании често вземат ирационални решения.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори