Какво е да живееш с дупка в мозъка колкото лимон?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

26-годишната американка от Портланд Коул Коен от детството си имала много сериозни проблеми с математиката, ориентацията в пространството и други неща, които за нейните връстници били нормални.

Оказало се, че мозъка на момичето има дупка с размер на лимон, съобщава NY Post.

Независимо че Коул имала прекрасни оценки по английски и литература, лекарите ѝ поставали диагнози „необучаемост“ и „синдром на дефицит на внимание и хиперактивност“. За това имало сериозни основания – момичето не можело да определи на какво разстояние се намира един или друг обект, не умеело да ползва часовник, а цифрите според нея били „набор безсмислени заврънкулки“.

Така продължило, докато един от лекарите не я посъветвал да си направи МРТ. Какво било удивлението на американката, когато специалистът, изучаващ снимките ѝ, заявил, че в мозъка на Коул се намира дупка с размер на „лимон или юмрук на 10-годишно дете“.

Дупката с неясен произход била пълна с мозъчна и гръбначномозъчна течност. Това било причина за проблемите с ориентацията в пространството и с осезанието, които момичето изпитвало през целия си живот.

Медиците заявили, че това е изключително рядко заболяване, лечението на което е неизвестно. Оттогава Коен започнала да пие още повече лекарства, но успяла да напише книга за това какво е да живееш с дупка в главата. Произведението на американката се нарича „Случка с глава: Моят мозък и други чудеса“ (Head Case: My Brain and Other Wonders).

„Дълго не можех да разбера колко време трябва да прегръщам един или друг човек, но винаги предпочитах да го правя колкото се може по-дълго. Някои това ги шокираше. С помощта на приятели се стараех да запомням как да стигам до вкъщи по различни пътища. Това беше изключително сложно“, пише Коен.

Книгата на американката е станала бестселър, а лекарите търсят нови начини за борба с нейния недъг.

Категории на статиите:
Загадки · Невероятно, но факт · Отвъд науката

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори