Как бръмбарите се ориентират по звездите (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Basil el Jundi / Lund University
Антония Михайлова


Изследователи изясниха принципа на ориентация на торните бръмбари по звездите. Според ново изследване за това им помага специален „танц“, който тези насекоми изпълняват върху топче тор.

Ориентацията на торните бръмбари по звездите е известна отдавна. Преди няколко години учените открили, че торните бръмбари имат фасетъчни очи, които улавят светлината на звездите и им помагат да се ориентират в пространството, но как именно става това, оставаше загадка.

Сега Базил ел Джунди (Basil el Jundi) и колегите му от университета на Лунд са открили отговор на тази загадка. Оказва се, че бръмбарът „снима“ звездното небе при своя „танц“ върху топчето тор. Този фрагмент от звездното небе остава в паметта на насекомото и то го използва за създаване на карта.

„В известен смисъл „танцът“ изпълнява функцията на затвора на фотоапарата: когато този затвор сработи, се улавя „изображение“, което се съхранява в паметта на насекомото“, казва Базил ел Джунди.

На тази „снимка“ се съхранява информация за положението на Слънцето (ако бръмбарът се движи през деня) и Луната, както и данни за разположението на звездите.

Независимо от малкия размер на насекомите, техният мозък им позволява да съхраняват тази сложна информация, за да се движат след това безгрешно по необходимия маршрут.

Учените не могат да кажат с точност дали торните бръмбари използват и други методи, освен своята фотографска памет и танцувалните си навици, например определяне на маршрута по посоката на вятъраНо е известно, че насекомото прекрасно се ориентира в картата на звездното небе.

Според Ел Джунди изследването на астрономическите способности на торните бръмбари ще помогне в развитието на технологиите за машиностроене, усъвършенстването на навигационните системи и разработката на автономни транспортни средства, отбелязва Live Science.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Животни

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори