Психолози проучват защо умните жени плашат мъжете

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

CC0 Public Domain
Ивайло Красимиров

Умните жени са интелигентни, самоуверени и напълно независими. Предполага се, че те са мечтата на всеки мъж. Ново изследване на The Personality and Social Psychology Bulletin твърди, че това е вярно само в някои случаи – само когато въпросната жена е просто абстракция, непозната жена.

Водещият учен в изследването, д-р Лора Парк открила, че когато интелигентна жена наистина застане пред мъжете, участващи в изследването, много от тях предпочитали да стоят настрана.

МЪЖЕТЕ НЕ СА ОСОБЕНО ПРИВЛЕЧЕНИ ОТ УМНИТЕ ЖЕНИ

Изследването открило, че мъжете са по-привлечени от хипотетична умна жена. В същото време те се чувствали заплашени, когато били „надминавани“ от жените, участвали в теста и съответно били по-слабо привлечени от тях.

Проучването се фокусирало върху мъжете, поставяйки ги в романтична и подходяща за срещи среда като на всяка двойка били давани различни сценарии. Тестът бил разбит на 6 отделни части, но всеки сценарий бил различен. Общото между всички обаче било, че на мъжа бил показван профил на жена, с която очаква среща и след това срещата се осъществявала в реалния живот.
Това, което тестът открил е, че идеята за умна жена се оказва много по-привлекателна от самата реалност. Д-р Парк твърди, че са необходими още изследвания по темата.

Настоящото изследване е направено от гледната точка на мъжете. Вероятно жените, когато  бъдат надминавани и побеждавани, също чувстват заплаха, която води до спадане в нивото на привличане. Екипът все още не е направил такъв тест.

Оказва се, че има голямо значение и доколко нивото на интелигентност е сходно между двамата, а също и къде се е състояла срещата помежду им. Мъжете се чувствали по – застрашени и проявявали по-ниски нива на привличане, когато срещата се състояла по-близко до дома им или в райони, които имали по-голямо персонално значение за тях. Обратно – ако срещата била на неутрален терен, горните неща нямали толкова голямо значение.

Има много фактори, които обмисляме при среща и интелигентността определено е едно тях. Стремим се да търсим сходни на нас хора от гледна точка на ум и креативност.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
·
Категории на статиите:
Психология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори