Какво „оживява” капките вода върху стъклото?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Когато водата попадне върху стъклена повърхност, тя се разтича под действието на силата на тежестта.

Но водата, съдържаща молекули пропиленгликол, буквално оживява върху стъкло. За какво става дума?

Учените от Станфордския университет (САЩ) били озадачени, докато изучавали поведението на капки оцветител за храна, състоящи се от пропиленгликол и вода.

Когато две капки с еднаква концентрация пропиленгликол се озоват заедно на стъклена повърхност, те по закономерен начин се сливат ведно. Но при различна концентрация капките никога не се сливат и освен това започват да се „гонят“ една друга!

Изследователите изяснили, че всичко опира до изпарението на водата – по-летливата от двете съставки на оцветителя. При изпарение всяка капка създава наоколо миниатюрна зона с повишена влажност, която влияе на процеса на изпарение на водата в съседните капки, като го забавя.

Това кара капките да се привличат една към друга поради нарушението на симетрията на изпарителния процес.

По-нататък в действие влиза друг процес. При сблъсък капките обменят течности, което води до разлика в тяхното повърхностно напрежение. Тази разлика кара капката с по-ниско повърхностно напрежение да следва капката с по-високо напрежение.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори