Следи от кипяща вода в загадъчните тъмни линии на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/ JPL/University of Arizona
Антония Михайлова

Необичайните черни следи на повърхността на хълмовете на Марс са били оставени не просто от потоци солена вода, както заяви НАСА неотдавна, а от кипяща вода, изпаряваща се при свръхниските температури поради ниското атмосферно налягане на планетата. Това обяснява техния странен вид, става ясно от статия, публикувана в сп. Nature Geophysics.

През 2011 година Алфред Макюън (Alfred McEwen) от университета на Аризона в Тусон (САЩ) и колегите му изучавали снимки, направени от камерата HiRISE на сондата MRO. На някои от снимките по стръмните склонове и кратери се виждат тъмни ивици с ширина 0,5-5 метра, които се появяват и разрастват в летния период и изчезват през марсианската зима.

Както смятаха тогава планетолозите, тези ивици може да са били потоци от много солена вода. Такава вода остава течна при летни температури, достигащи 250-300 келвина, което е от минус 23 до плюс 26 градуса по Целзий. През септември миналата година, след повторното изучаване на снимките от MRO, планетолозите потвърдиха, че тези следи действително са оставени от вода.

© NASA/ JPL/University of Arizona

© NASA/ JPL/University of Arizona

В своята нова статия Макюън и колегите му са открили обяснение на една от най-големите странности на тези ивици – това, че те са обкръжени от странни изхвърляния от светли породи, както и необичайния им „вълнист“ вид и неочакваните прекъсвания в долните части на склоновете. Всички тези неща карат много учени да смятат, че тъмните ивици на Марс не възникват в резултат на неголеми количества течна вода, а топене на сух лед и дори свлачища, провокирани от изпаренията на замръзналия въглероден диоксид.

Авторите на статията решили да проверят дали е така в действителност, като създали специална лабораторна инсталация, в която се поддържали идеално „марсиански“ условия – ниска температура, налягане и типично марсианска геология. Използвайки този „мини-Марс“, екипът на Макюън проверил какво ще се случи с парче лед, ако то се постави под повърхността на склона.

Този експеримент не довел до последствията, които можело да се очакват въз основа на физиката на подобни процеси на Земята. Оказало се, че водата, възникваща след топенето на леда, не просто ще тече надолу по склона, а също ще кипи, изпарявайки се активно в момента, когато излиза към повърхността.

Този процес на изпарение бил толкова активен, че разхвърлял песъчинките наоколо, предизвиквайки свлачища и други процеси, които направили следите от вода в лабораторията почти неотличими от ивиците на реалния Марс.

Както смятат учените, някои други форми на релефа на Марс, говорещи за присъствието на вода на неговата повърхност днес, може да са възникнали по същия начин.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори