Какво означават онези сънища с летене и как да ги интерпретираме

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Ако четете това, вероятно имате сънища с летене и искате да знаете какво означават те. Това не е изненада, защото сънищата с летене са сред най-често срещаните.

Те ни дават възможност да надникнем в подсъзнанието си, затова нека първо видим защо ни се явяват.

Защо сънуваме как летим?

Изследователите вярват, че ключовият елемент на сънищата с летене е свързан с една единствена предпоставка – чувството за свобода. Става дума за летене, но самият сън представлява желание за освобождаване или свобода. Това желание за свобода може да се свързва с всеки аспект от живота ни – връзки, работа, социални кръгове, семейство, финансов натиск и т.н. Летенето символизира бягството от всички подобни грижи.

Странно, но мъжете имат повече сънища с летене от жените. Психотерапевтът Джефри Съмбър смята, че това е така, защото мъжете имат повече проблеми, свързани със свободата. Те в повечето случай не говорят много за чувствата си. По тази причина те „заравят“ проблема, който после избива на повърхността чрез сънищата.

„Има голям натиск за добро представяне в работата, вкъщи, в спалнята, финансово, атлетически, социално и още и още, емоционално. Съвсем нормално е при много мъже тези чувства, свързани с натиска и с връзката, да се конфронтират с желанието за повече свобода чрез тези сънища с летене.“ (Джефри Съмбър)

Как да интерпретираме сънища с летене

Сънищата с летене може да имат много различни значения, всички зависещи от детайлите в конкретния сън. В самолет ли летяхте в съня си? Или пък летяхте като Супермен? Усещахте ли се щастливи или уплашени? Колко високо летяхте? Всички тези фактори трябва да се вземат предвид, когато тълкувате сън с летене.

Затова помислете преди да продължите върху следното:

Първо защо изобщо летяхте?
В какво летяхте?
Откъде летяхте?
Какво се случи преди да полетите?
Как се чувствахте докато летите?
Какво се случи докато летяхте?
Нагоре ли летяхте или надолу?
Успяхте ли да се приземите и лесно ли стана това?
Имаше ли някой с вас?

Важно е да помислите също как се чувствате по отношение на летенето като цяло. Ако се страхувате от летенето в реалния живот и сънувате, че летите, помислете какво се случва в настоящето. Да нямате резервация за полет, която ви изнервя? Ако е така, то това вероятно са сънища в резултат на тревожност. Ако нямате проблем с летенето по принцип, продължете с анализа на сънищата си.

Какво означава и какво представлява летенето?

Самомнение

Ако летите над всички останали, значи буквално гледате другите от високо. Вашето подсъзнание може да хваща вашите мисли и да ги превежда под формата на сънища. Така че, ако се носите над хората, това може да се тълкува като прекалено напомпано самомнение и прекомерна себестойност.

Контрол

За онези, които се наслажават на полета и наблюдават пейзажа, летенето представлява чувство на контрол. Били сте предизвикани и сте успели да се справите, така че сега контролирате живота си.

Бягство

Обратното на контрол – за някои хора сънищата с летене се отнасят до бягството от натиска на ежедневието. За тези хора конфронтацията с проблемите е твърде стресираща, така че те ги „замитат под килима.“ В резултат те избиват на повърхността под форамата на сънища с летене.

Свобода

Вече говорихме за това, но сънищата с летене са пряко свързани със свободата. Летенето е символ. То показва, че нищо не е извън обсега ни, че можем да постигнем всичко. Представлява безкрайно много възможности и надежда.

Нови перспективи

Като заговорихме за надежда, сънищата с летене представляват и нови перспективи. Когато летим ние буквално гледаме надолу и виждаме света по различен начин. Имаме по-широк поглед върху света, така че нашият сън ни подтиква да видим „голямата картина.“

Духовни нива

Летенето високо и нагоре е индикация за достигането на по-високо духовно ниво, за което може да не си давате сметка. Ставате по – свързани с духовния свят и намирате собствения си духовен път в света.

Видове сънища с летене

Проблеми с излитането

Ако в съня има проблем с излитането, това е свързано с подобна ситуация в реалния живот. Имате проблем със задвижването на някой проект в работата? Да не се сблъсквате с проблемни обстоятелства у дома? Чувствате ли се сякаш не можете да продължите и нещо ви дърпа назад?

Ако това звучи смислено, помислете за съня си отново. Сами ли бяхте или имаше някой с вас. Ако сте били сами, значи имате проблем с увереността и самочувствието. Може да е знак и за липса на мотивация. Ако сте летели с друг човек, когато сте имали проблем с излитането, това означава, че въпросният човек ви дърпа назад. Помислете дали този човек е добър за вас и дали вашите интереси са му на сърце.

Страх от летене

Може да има няколко причини защо в съня си сте били уплашени от летене, без да се страхувате от летенето по принцип в реалния си живот. Първата е нуждата от контрол. Помислете дали не се опитвате да контролирате твърде много в живота си. Има ли нещо, което можете да прехвърлите на другите?

Това е знак за дисбаланс. Чувствате се претоварени от отговорности и натиск. Сега е моментът да преразгледате баланса работа/живот. Прекарвате ли достатъчно време със семейството си? Може би работите твърде много?

Да се страхувате да летите насън е знак, че сте вдигнали летвата твърде високо. Помислете дали не се опитвате да постигнете непостижими цели. Може би се опитвате да впечатлите грешните хора или да вървите в чужди стъпки?

Посока на летене

Посоката на вашият полет е значима. Летенето нагоре предполага, че се стремите към нови цели и имате увереност в постигането им. Нещо повече, летенето високо в облаците е знак за достигането на по-високо духовно ниво. Чувствате се добре със себе си и имате силно усещане за това, кой сте.

Летенето надолу от друга страна е индикатор за нуждата да поровим в подсъзнанието си. Знаем, че нещо не е точно както трябва и има нужда от обмисляне. Но все още го държим дълбоко заровено в подсъзнанието си. Сънищата ни подсказват, че не можем да продължим напред, ако не решим проблема.

Летенето ниско над земята символизира сила и кураж. Вие сте отдадени и работите здраво. Летенето напред с постоянна скорост е равносилно на поглед в бъдещето. От друга страна ако летите назад, това означава, че предпочитате да живеете в миналото. За онези, които сънуват че карат самолета, това означава много отговорности и невъзможност за пълна релаксация.

Падате докато летите

Може да е ужасно преживяване да сънувате, че падате докато летите. Ако сънувате, че падате от небето или че самолети падат от небето, може да има много съществено значение. Вашият подсъзнателен ум отхвърля предубежденията и представите, които вече не се вписват във вашето висше съзнание. Това е съществена промяна, която обикновено включва промяна в духовните вярвания. Макар че сънят може да е ужасен, всъщност представлява изчистване на подсъзнанието и е позитивен знак.

В най-общия случай контекстът в съня е не по-малко важен от основния субект. Уверете се, че взимате предвид всички детайли, когато анализирате сънищата си.

Източник learning-mind.com.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Отвъд науката · Психология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори