Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Можем ли да контролираме или дори да спрем кошмарен сън?

20 февруари 2020 г. в 09:03
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:17

Чаршафите са влажни от пот. Студено ти е, но сърцето ти бие бързо, сякаш нападател просто те е преследвал по тъмна улица. Казваш си, че това е просто кошмар; няма от какво да се страхуваш. Но все пак си изпълнен с ужас.

Имайки предвид колко стресиращи и преследващи могат да бъдат кошмарите, логичен е въпросът, има ли начин да бъдат избегнати или дори изключени тези лоши сънища, докато ги сънуваме?

Изследванията в тази област са ограничени, но някои от тях предполагат, че хората, които могат да овладеят така нареченото луцидно или осъзнато сънуване – тоест способността да си наясно, че сънуваш и евентуално дори да контролираш съня си, без да се събуждаш, може да имат отговора.

Кошмарите са част от човешкото преживяване, особено при децата. Обикновено лекарите не смятат случайните кошмари за проблем, но има варианти при хора, чиито кошмари се случват често и се отразяват негативно върху живота им през деня. Това могат да бъдат симптоми на разстройство заради кошмар, нарушение на съня, което може да произтича от травма, стрес или определени лекарства.

За лечение на разстройството на кошмара има редица лекарства и терапии, които са подкрепени от строги изследвания, според Американската академия на медицината на съня, която анализира наличните изследвания за лечението на разстройство предизвикано от кошмар още през 2010 г., публикувано в Journal of Clinical Sleep Medicine.

Кошмарите обаче са сложни и изследователите все още се борят да ги разберат, заявява д-р Рейчъл Салас, експерт по разстройства на съня и доцент по неврология от Johns Hopkins Medicine в Балтимор. Това, което знаем е, че хората са склонни да имат различни видове кошмари в различни точки по време на цикъла на съня.

Много сънища се случват във фазата на съня, наречена сън с бързо движение на очите (REM). Тази фаза е най-вероятно да доведе до сънища, в които правим неща, „които обикновено не правим“, като летене например, казва Салас пред Live Science. Сканирането показва, че мозъците на хората по време на сън REM изглеждат подобно на мозъците на будни хора.

Обикновено REM сънят започват около 90 минути след заспиване и по някакъв начин изглежда, че тялото, влизащо в REM сън, се събужда; започва да диша по-бързо и по-неравномерно, сърдечната честота се увеличава, а кръвното налягане се повишава. Може да звучи така, сякаш тялото се подготвя за движение, но хората са развили умен механизъм, за да се защитят от себе си при сънуване.

„Когато влизаме в сън тип REM, мускулната ни активност намалява“, казва Салас. „В противен случай щяхме да изпълним съня си.“
Възможно е да се постигне осъзнато сънуване, но няма достатъчно проучвания, за да се установи терапията с луцидни сънища, като приета медицинска практика. Но изследванията, публикувани наскоро, запазват жива възможността подобна терапия да помогне на хората, страдащи от постоянни кошмари, твърди преглед от 2019 г., публикуван в списанието Frontiers in Psychology.

Ако се интересувате от опитите за луцидно сънуване, можете да опитате следната стратегия, известна като „събуди се в леглото“, според д-р Серхио Артуро Мота-Ролим, от Федералния университет в Рио Гранде, Бразилия. Първо, настройте алармата за 30 минути преди времето, в което обикновено се събуждате от натрапчив кошмар. Но когато алармата ви събуди, не ставайте. Вместо това помислете за това, че ще имате осъзнат сън, когато отново заспите.

Това не е гаранция, но подобно поведение повдига шансовете, че ще имате осъзнат или дори контролиран сън, казва Артуро. Също така е добра идея да помислите или да поговорите за това през деня, тъй като сънищата са много сугестивни, казва той.

Разбира се, ако можете да осъзнаете, че сте в кошмар, най-простият начин да го спрете е да се събудите, казва Артуро. Доказателства сочат, че е възможно да останете в кошмара, но да премахнете страха си, като знаете, че не сте в реална физическа опасност, според Артуро. Някои участници в проучването дори съобщават, че могат да превърнат кошмар в по-приятен сън.

Очевидна бариера пред луцидното сънуване е, че този тип сънища не са често срещани. Средно един човек ще има непредизвикани осъзнати сънища по-малко от 10 пъти през живота си, казва Артуро. Една от причините, поради които са направени малко проучвания на терапията на кошмарите чрез луциден сън е, че изследователите все още анализират най-ефективните начини за неговото предизвикване.

Например, през 2014 г. учени съобщават, че използването на определени честоти на електрическа стимулация може да увеличи вероятността някой сънуващ да осъзнае, че сънува. Осъзнатото сънуване е един от начините за справяне с кошмарите, но има и други възможности.

Ако кошмарите „нарушават съня ви или ако сте се наранявали [по време на кошмар], трябва да потърсите медицинска помощ“, казва Салас. Вашият лекар най-вероятно ще ви насочи към специалист по сън за допълнителна оценка.

Категории на статията:
Психология