Какво са циркадните ритми и как работата на смени влияе на здравето ни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Всеки, който работи на нощни смени или дори само стои до по-късно на работа, може да усети проблеми при този ритъм на своето денонощие. Това има обяснението си и според биолозите се дължи на разстройването на циркадните ритми на организма.

Циркадните ритми са цикли на физическите, психическите и поведенческите промени. В действителност, тези клетъчни цикли са се развили като присъща част от живота на всяко растение и животно на Земята – дори на някои бактерии. Те контролират важни за организма процеси, намаляват или увеличават подаваната на организма енергия на базата на 24 часовия цикъл на денонощието.

Циркадните ритми са пряко свързани с всичко ставащо в организма – от възможността да се придобиват знания до регулирането на теглото, те определят по кое време на денонощието е най-подходящо извършването на дадена дейност. Тези цикли естествено синхронизират нашето тяло и околната среда. В ежедневния си живот обаче, все по-често нарушаваме тази синхронизация, понякога дори без да разберем това.

През 1972 г. невролози за първи път откриват, че малък район в хипоталамуса на човешкия мозък, наречен супрахиазматично ядро, служи като „часовник“ определящ циркадните цикли в тялото. Тази малка част от мозъка, включваща около 20 000 неврона, предава сигналите в цялото тяло, които правят даден процес активен или не активен в 24 часовия цикъл. Управлява се основно от дневната светлина. Наред с това, всеки орган има свой „вътрешен часовник“, който контролира функционирането му. Кога панкреасът да пусне инсулин в организма, кога черният дроб да произведе гликоген или да метаболизира мазнините и пр.

В напрегнатото ни ежедневие обаче, много често тези цикли се нарушават от фалшиви сигнали. Светлинните сензори във вътрешната част на окото например, които определят равнището на околната светлина и „казват“ на тялото кога е време за сън, са най-чувствителни към синята светлина, като тази най-често идваща от телевизора, компютъра и смартфона. Това кара мозъка да мисли, че ще бъдат предизвикан да остане по-дълго буден и за да се подготви за будуването пожелава мастни храни и алкохол.

Тялото и мозъкът ни не са подготвени за този начин на живот, който не следва естествените циркадни ритми. Ние можем много трудно да се адаптираме към подобни промени и тази адаптация става много по-бавно в сравнение с променящите се технологии.

Циркадните цикли служили толкова векове на хората, днес при редица професии, като лекари, полицаи и пожарникари, таксиметрови шофьори, редица непрекъснати производства, обслужващи професии и много други, принудени да работят нощно време, са нарушавани постоянно.

Около 10-15% от хората в едно общество работят на нощни смени или имат нерегулярно работно време. Дори една единствена нощна смяна може значително да наруши когнитивните способности на организма, казва професорът от Харвард, Ендрю Херинг. Това може да доведе до опасни грешки и неправилни действия на работното място, като най-често фатални грешки се превят в ранните сутрешни часове, преди зазоряване.

Нарушаването на циркадните ритми е опасно и за психическото здраве. Според учените, 70% от хората, които не могат да спят в обичайното за това време, страдат и от психични разстройства, като изпитване на чувство на тревожност или депресия. Почти две трети от пациентите страдащи от биполярно разстройство също така имат и ненормални цикли на сън.

За съжаление не е ясно как може да се излезе от този процес на все по-грубо нарушаване на циркадните цикли на организма при съвременния живот, но познаването на тези процеси може да позволи намирането на начини за по-доброто приспособяване на организма към неизбежните промени.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори