Намираме се на прага на смартфон – революция при достъпа до здравни грижи

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Без съмнение през последните десетина години медицината напредна много – от иновативно лечение на редица заболявания до нови животоспасяващи лекарства. Въпреки това, големият пробив в медицината не са нови ваксини, лекарства или хирургически технологии. Най-големият пробив се дължи на смартфона, който вече е толкова достъпен, че практически всеки на планетата може да притежава такъв. Това има потенциал да промени медицината, твърди основателят на ClickMedix, Тинг Ших.

Днес 2/3 от населението на Земята притежава мобилен смартфон. Благодарение на растящата индустрия на медицински приложения „умните телефони“ могат да служат за управление и мониторинг на човешкото здраве.

„С мобилния си телефон можете да правите много повече, не просто да общувате, а да имате достъп до неимоверно голяма база данни. Това позволява реално да се премине към следващия етап на доставяне на медицински грижи“, казва Ших.

Днес при неразположение най-често първо посягаме към данните от интернет, за да ни обяснят какво може да означава това. Практиката за здравен съвет да се посегне към интернет вече е толкова разпространена, че над 1% от всички търсения в Google са за диагностициране на здравен проблем. Това от своя страна води до усъвършенстване на възможностите за търсене предлагани от Google и редица правителствени институции вече управляват здравни портали, като този на Министерството на здравеопазването в САЩ, но също така и хиляди частни сайтове за медицина.

Разбира се, търсенето и намирането на информация в Google не трябва да замества вашия доктор.

Търсенето в Google е само част от новите възможности давани от смартфоните. Вече се предлагат импланти за подобряване на слуха от iPhone, комуникация през Facebook Месинджър срещу депресия. Вече се предлагат и приложения помагащи да се определи дали едно дете е аутист или да се открие анемия или степен на фертилитет.

В Google виждат възможностите давани от смартфона и вече тестват версии на „умен телефон“ който сам диагностира.

Новите възможности на смартфона са изключително важни за хора, които имат труден достъп до здравни грижи. Според Световната здравна организация, през 2015 г. над 400 милиона души нямат достъп до медицински грижи по света. Липсата на медицински грижи най-често може да е фатална. След появата на ClickMedix през 2010 г. програмата е помогнала на хиляди хора от десетина държави да имат надежден достъп до медицински грижи. Чрез нея може да се обучава медицински персонал в отдалечени райони, да се пазят данните на хиляди пациенти.

„Вече разполагаме с много технологии за подобряване на достъпа до здравни грижи, а само след още няколко години ще разполагаме с още повече, при това предлагащи революционни промени“, казва Ших. Възможностите давани от този начин за получаване на здравни грижи правят изискването за достъп до интернет по цялата Земя изключително важно.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Здраве · Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори