Какво се случва между сперматозоида и яйцеклетката?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

По какъв начин се опознават яйцеклетката и сперматозоидът? Благодарение на какъв механизъм, приемайки един сперматозоид, яйцеклетката веднага се „затваря“ за други?

Тези досега нерешени въпроси най-после имат отговор.

С други думи, забравете за птичките и пчеличките! Ако наистина искате да разберете как се правят бебетата, запознайте се с Юнона и Изумо.

Оплождането протича, когато яйцеклетката и сперматозоидът се срещат и се обединяват, формирайки ембрион. Но как точно става процесът на „запознанство“ между тях, досега оставаше тайна.

Сега изследователите са успели да идентифицират протеин на повърхността на яйцеклетката, който взаимодейства с друг протеин на повърхността на сперматозоида, в резултат на което двете клетки се обединяват.

Протеинът на яйцеклетката бил кръстен на римската богиня на плодородието и брака Юнона, а мъжкия нарекли Изумо в чест на японско брачно светилище.

Оказало се, че тези два протеина играят важна роля в размножаването на бозайниците, включително човека. Разбирането на тяхната роля може да помогне в развиване на методите за лечение на безплодие, както и при разработването на нови противозачатъчни средства.

„Изследвайки процесите на взаимодействие между Юнона и Изумо, вече знаем какво трябва да се случи между рецепторните протеини на повърхността на клетката и сперматозоида в момента на зачатието“, казва Гавин Райт от института „Сангър“ във Великобритания, един от изследователите, участвали в проучването, публикувано в сп. Nature.

Сега учените изследват яйцеклетки на безплодни жени, опитвайки се да определят има ли дефекти в техните рецептори Юнона. Около 20% от случаите на безплодие не могат да се обяснят от съвременната медицина, обясняват изследователите.

Райт допълва, че ако дефекти в Юнона наистина участват в човешкото безплодие, може да бъде разработен прост, неинвазивен генетичен скрининг тест за идентифициране на засегнатите жени и да се търсят начини за лечение.

Протеинът Изумо е открит от японски специалисти още през 2005 година, но неговият партньор в женската яйцеклетка досега оставал неизвестен. Изследователите от института „Сангър“ са създали изкуствена версия на Изумо и са установили експериментално с кой протеин от яйцеклетката взаимодейства той.

Учените забелязали също, че щом започне процесът на оплождане, Юнона веднага изчезва от повърхността на яйцеклетката, сякаш „затваря крепостта“ за другите сперматозоиди.

Reuters

Категории на статиите:
Синя луна

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори