Какво се случва с мозъка, когато не пием достатъчно вода?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Когато мозъкът не получава достатъчно количество вода се появяват някои физически и психически симптоми, по които можете да се ориентирате за случващото се и да вземете необходимите мерки.

Нека да разгледаме негативните ефекти на дехидратацията и да разберем какво точно означава да приемаме достатъчно вода през деня. Защо е нужно мозъкът да получава достатъчно вода? Всички клетки в човешкото тяло се нуждаят от вода, така че мозъкът не е единствената част, която е засегната от дехидратацията. Като контролен център на цялото тяло, мозъкът със сигурност има нужда от определено количество вода, за да функционира нормално.

Дехидратацията на мозъчната тъкан може да причини:

  • Главоболие
  • Замаяност
  • Замъглена мисъл
  • Объркване
  • Липса на енергия
  • Лошо настроение

Учени, изследващи дехидратацията на мозъка установили, че обезводняването причинява свиване на мозъчната тъкан, което засяга вентикулярния обем на мозъка – мястото, в което се намира мозъчно-гръбначната течност. Мозъчно-гръбначната течност е важна за мозъка – чрез нея се осъществява набавянето на хранителни вещества.

Изследването показва, че когато сме обезводнени, решаването на умствено задание ни отнема много повече енергия. Нещата са различни, когато сме добре хидратирани. Проучването отбелязва, че когато е дехидратиран, мозъкът тежи по-малко и работи по-неефективно.

Учените направили експеримент и помолили участниците в него да извършат тежко физическо действие, за да изгубят значително количество вода под формата на пот и след това да направят когнитивен тест. След сканиране на мозъка на участниците било установено, че докато мислели върху задачите, във фронталния ареал на мозъка било отделено огромно количество топлина. Учените споделят, че намаленият прием на вода може да окаже неблагоприятно въздействие върху изпълнителните функции на човек, като планиране и пространствена обработка.

Често срещани проблеми при дехидратация на мозъка

Друго изследване на сивото вещество и обема на бялото вещество на мозъка преди и след дехидратация, установило, че когато тялото е обезводнено, няколко области на мозъка свиват обема си и също така се наблюдава и промяна в обема на гръбначно-мозъчната течност. Тези промени са подобни на промените, засечени при изследване на прогресиращ Алцхаймер. Така че, когато не си набавяте достатъчно вода, мозъкът ви се намира в лека форма на Алцхаймер. Да приемаме много течности е важно.

Как да разберем, дали хидратираме мозъка и тялото си

Повечето специалисти по медицина са съгласни, че уринирането на всеки 2-3 часа и светло жълтия цвят на урината означават, че тялото ви е добре хидратирано. Добре е да се приемат приблизително два литра вода на ден. Мозъкът и тялото се нуждаят също и от натрий (сол) и калий, които да абсорбират водата, така че се уверете, че през деня ядете храна богата на сол.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори