Какво ще се случи с изоставения на Марс роувър Opportunity?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Роувърът на НАСА Опортюнити (Opportunity) завърши активната си дейност на Марс. Малкият соларен панел от батерията, очевидно е изчерпан по време на страхотната прашна буря на Червената планета и след последен опит да се свърже с него, НАСА реши на фаталния 13 февруари да изостави далечния изследовател.

Което повдига въпроса: Какво ще стане физически с тялото на роувъра?

Много човешки артефакти няма да продължат да съществуват много дълго в космоса, поради много причини. Както Мегавселена писа по-рано, слънчевата радиация вероятно вече е раздробила Tesla Roadster на Илън Мъск, пусната в космоса миналата година.
Но Tesla Roadster има много органични материали и пластмаси в тялото си. Роувърите за Марс са изработени от по-твърди и устойчиви неща.

Джеф Морш (Jeff Moersch), професор по планетарна наука в Университета на Тенеси, Ноксвил и член на екипа на Opportunity казва, че Opportunity има някои пластмасови парченца, които в крайна сметка биха могли да се разпаднат под лъчите на слънцето, като например неговата изолация.

„Но, като цяло, мисля, че ще изглежда доста дълго време така, както сме го оставили, когато и ако астронавти някога се натъкнат на него“ казва Морш за Live Science. „Вероятно ще е доста прашен“, добави той.

Това разбира се, ако астронавти се появят при него на Марс в сравнително близко бъдеще – следващия век или два, например.

За много по-дълги периоди, казва Морш, роувърът ще се утаи на прах. Възможността да функционира толкова дълго, около 15 години, съществуваше, защото силните марсиански ветрове отнасяха праха от тялото му. Но за по-дълги периоди е доста спорно кой ще има предимство – праха или вятъра. Морш изразява съмнения, че роувърът относително скоро ще бъде погребан под слоевете марсианска пръст.

„Ами след милиони години в далечно бъдеще? На Земята всичко старо оставено на повърхността, в крайна сметка след години може да се окаже дълбоко под земята. Но това е благодарение на ефектите от тектониката на водата и земните плочи, фактори, които не са налице на Марс“, казва Морш.

„В много дългосрочен план ще има въздействия върху повърхността на Марс от други космически тела, които ще се разбиват там и ще изхвърлят в атмосферата на Марс огромни части от повърхността на планетата, които постепенно ще падат отново върху нея и ще погребат обектите, които са там, “ казва той.

Ако се появи такава възможност и на Марс кацнат извънземни след милиони и милиони години, те ще намерят роувъра някъде в скала, както палеонтолозите намират вкаменелости на динозаври тук на Земята.

Но НАСА се надява да изпрати хора на Марс един ден, не толкова далеч. И има мечти за установяване на някакво човешко селище там. Стив Скуйръс, професор по астрономия в Университета Корнел в Итака, Ню Йорк, и ръководител на научната мисия на Opportunity, заяви по време на пресконференцията на НАСА, на която беше обявена смъртта на роувъра, че агенцията няма планове да го върне на Земята.

Въпреки това, според Морш, когато хората се установят в колония на Марс, не е изключено да положат известни усилия, за да възстановят и използват по някакъв начин Опортюнити. Може би в края на краищата роувърът може да се окаже в музея, или регионът, изследван от него, може да се окаже национален парк?

Не трябва да се изключва и възможността, като се имат предвид милиони години, някой метеор да удари Опортюнити директно и да го разбие на парченца.

Публикувано в LiveScience.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори