Какво ще се случи, ако падне астероид?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

голям астероид
Антония Михайлова

Сблъсъкът на нашата планета с астероид със среден размер може силно да измени климата на Земята, което ще затрудни живота на хората на цялото земно кълбо. До този извод са стигнали американски учени от Националния център за изследване на атмосферата на Земята в Боулдър, щата Колорадо.

Падането на астероид на сушата ще доведе до понижаване на средната температура до нивото на ледниковия период. Това също ще допринесе за намаляване на количеството валежи и съответно – лоши реколти.

Според изследователите в резултат на сблъсък на еднокилометров астероид с нашата планета ще се появи кратер с диаметър 15 километра, съобщава Space.com. По време на удара в атмосферата ще бъде изхвърлено голямо количество прах. Освен това ще възникнат пожари, които ще запълнят въздуха със сажди, ако падането не се случи в пустинна местност.

Веществата, попаднали в атмосферата, ще се намират дълго време в нея. Прахът ще слегне напълно чак след 6 години, а саждите – след 10 години. Частиците ще се нагряват под въздействието на Слънцето. Температурата на стратосферата значително ще се повиши, което ще доведе до ускоряване на химичните реакции, разрушаващи озоновия слой, защитаващ Земята от ултравиолетовото лъчение.

Дебелината на озоновия слой ще намалее с 55%. В резултат ултравиолетовият индекс на повърхността ще се задържа на ниво 20 в тропическите райони в продължение на няколко години (индекс 11 и повече вече се разглежда като изключително опасен за здравето).

В доклада се отбелязва също, че прахът и саждите ще намалят количеството достигаща до Земята слънчева светлина със 70% в продължение на една-две години. Средната повърхностна температура ще спадне до 8 градуса по Целзий. Това ще доведе до увеличаване на площта на ледовете в океана. Поради високата топлинна инерция повърхностните води на океана ще бъдат с 0,5 градуса по Целзий по-студени от обичайното в продължение на 15 години след падането на астероида. Освен това, поради нарушения на конвекционните процеси в атмосферата с 50% ще намалее количеството на валежте.

Поради недостига на слънчева светлина и валежи реколтите на Земята ще се снижат 2 пъти. Селското стопанство в Северна Америка, Европа и Северна Азия ще пострада най-силно, докато в Южна Америика, Индия и Африка климатичните изменения няма да окажат толкова силен негативен ефект.

Според учените, макар че сблъсък с астероид със средни размери ще бъде чувствителен за Земята, той няма да доведе до гибелта на човечеството. За масово измиране астероидът трябва да е 10 пъти по-голям. Такъв обект, както смятат много изследователи, е довел до гибелта на динозаврите преди 65 милиона години.

Ако астероид с размер 1 километър падне в океана, последствията също ще бъдат осезаеми. Водните пари с частици соли значително ще намалят озоновия слой, което ще доведе до временно повишаване на ултравиолетовия индекс до 56, но значително повишение на температурите на планетата не се очаква.

Сблъсъкът на подобни астероиди със Земята в близко време се смята за слабо вероятен от учените. На астрономите са известни 879 околоземни астероида с диаметър над километър (90% от всички предполагаеми подобни обекти). Нито един от тях засега не представлява опасност за нашата планета.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори