Невероятните природни феномени

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Независимо от развитието на науката и всички съвременни технологии не можем да кажем, че разбираме докрай планетата, на която живеем. Земята продължава да ни поднася изненади – някои може да се обяснят веднага, над други се налага да помислим.

Сблъсквайки се с природни феномени за първи път, остава само да се дивим.

Вода с цвета на кръвта, блестящи вълни, вулканични мълнии – нищо необяснимо, но изглежда невероятно впечатляващо. Представяме ви десет от невероятните природни феномени, които при желание можете да видите със собствените си очи.призрачни дървета ПакистанПризрачните дървета са феномен от Пакистан, представляващ дървета, буквално обвити в извънземна мъгла. Обяснението впрочем е не по-малко зловещо – всъщност това е паяжина, създадена от милиони паяци, спасяващи се от наводнение.слънчеви стълбовеСлънчевите стълбове са атмосферен феномен, една от разновидностите на халото, представляваща ивици светлина, танцуващи към Слънцето. Образуват се от ледени кристали във въздуха.биолуминесцентни водорасли, МалдивиБлестящите брегове не Малдивите са сигурен начин за привличане на туристи. Те възникват от бурното размножаване на биолуминесцентни водорасли, един от видовете фитопланктон, които карат морската вода да свети.Езерото Каинди в Казахстан Езерото Каинди в Казахстан се е образувало през 1911 година след силно земетресение. Срутване преградило реката и долината се напълнила с вода, заляла елховата гора. Върховете на елхите и до днес стърчат над водата, някои дори са запазили част от клоните и иглите си.дъговиден евкалиптРазноцветните дървесни стволове не са плод на труд на художници или вандали. Това е истински вид евкалипт – дъговиден евкалипт, който основно расте в Нова Гвинея. Кората на дървото променя цвета си с възрастта и след десетки години прелива във всички цветове на дъгата.кървавият водопад, АнтарктидаКървавият водопад е мрачно название, дадено на поток, течащ от ледника Тейлър в Източна Антарктида. Водата с цвят на кръв първоначално се обяснявала с водорасли, но по-детайлно изучаване показало, че тя е пренаситена с желязо.мръсна буря, вулканична мълнияМръсната буря, или вулканичната мълния, е явление, при което в облака вулканична пепел се образуват електрически разряди. Сякаш самото изригване не е достатъчно страшно зрелище и към него се прибавят и светкавици.сеноте Ик Кил Мексико ЮкатанСенотето Ик Кил, разположено в Мексико на полуостров Юкатан, е уникален подземен кладенец, образуван от срутване на свод на варовикова пещера. Маите смятали това място за свещено, а днес то радва туристите.Койот Бътс, АризонаВълнообразните хълмове в Койот Бътс, щата Аризона, са се образували вероятно преди около 200 милиона години и се явяват застинали пясъчни дюни.Салар де УюниСалар де Уюни е пресъхнало солено езеро в Южна Боливия, най-голямото и впечатляващо подобно езеро в света, съдържащо около 10 млрд. тона сол. Когато повърхността му е покрита с вода, то идеално отразява небето и създава илюзията за безкрайно пространство.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори