Какво ще стане, ако стреляш, движейки се със скоростта на куршум?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Да предположим, че се движите със скорост около 300 км/ч и решите да стреляте назад. Куршумът от вашето оръжие обаче се движи с точно такава скорост, с която се движите и вие.

И така, продължавате да си летите с 300 км/ч и се готвите да стреляте назад с 300 км/ч. Какво се случва с куршума?

Значи ли това, че той ще остане на място и никъде няма да отиде? На пръв поглед това може да изглежда глупав въпрос. Но всъщност е доста интересна задача, тъй като решението ѝ може да е от полза на инженерите, които разработват системи за стрелба от бойни самолети, които ще стрелят в посока, обратна на полета.

Ако се движите със скоростта на куршум, но в обратна посока, очевидно куршумът никъде няма да полети и просто ще падне на земята.

В реалността всичко е малко по-сложно. Първо, дори куршумът да може да лети със скорост 300 км/ч в обратна посока (точно със същата скорост, както и вие), ще му е необходимо малко време, за да достигне такава скорост. Така куршумът няма да падне директно долу веднага щом дръпнете спусъка.

Освен това трябва да се отчита и съпротивлението на въздуха и това, че в случая с огнестрелно оръжие куршумът ще се върти. И едното, и другото ще доведат до това, че куршумът малко ще се отклони от курса и няма да падне директно на земята.

Вижте видео от програмата Mythbusters, в което такъв експеримент е поставен в реални условия.

Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори