Жертвите на ебола скоро ще надвишат милион

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Според нови оценки, публикувани от Световната здравна организация, вероятността заразените със смъртоносния вирус ебола да починат е 70,8%. Освен това болестта се разпространява още по-бързо, отколкото се смяташе преди.

Смъртността на хора, инфектирани с опасния и бързо разпространяващ се вирус, е едва един от множеството мрачни факти, на които специалистите на СЗО са обърнали внимание в отчетите си, публикувани в изданието New England Journal of Medicine, както и в оценките на Центъра по контрол и профилактика на заболяванията в САЩ.

В доклада на Центъра се чертаят най-черните прогнози. В Либерия и Сиера Леоне в близките 4 месеца от ебола ще бъдат поразени между 550 000 и 1,4 милиона души. Един милион случая точно ще се наброяват към януари на територията на Западна Африка и вероятно в близко бъдеще вирусът ще циркулира вече и по континента. Заплахата може да стане постоянна, отбелязват учените.

Откакто СЗО би тревога за епидемия от ебола в Гвинея, измина половин година. Но специалистите смятат, че фактически огнището е пламнало преди девет месеца. Бавната реакция на заболяването отчасти определя това бързо разпространение.

В момента над 5800 души са инфектирани с вируса и 2800 души са починали от него, като  става дума само за известните случаи. Напълно е вероятно истинските показатели както на заболеваемостта, така и на смъртността да са значително по-високи.

В своя доклад СЗО оценява, че броят на жертвите може да нарасне четири пъти към края на октомври – заболяването обхваща повече от 20 000 потвърдени и предполагаеми случая. Новите случаи, както се очаква, ще стигнат 5740 души в Гвинея, 9890 в Либерия и 5000 в Сиера Леоне.

Без резки подобрения в профилактиката и лечението на хеморагичната треска числеността на заболелите и смъртността ще продължат да растат от стотици до хиляди на седмица в близките месеци, пишат учените.

Други данни от изследването показали, че болестта е еднакво смъртоносна както за мъже, така и за жени. Но например, независимо от високия показател на смъртност – 70,8%, шансове за оцеляване пациентите имат, в случай че получат добро медицинско обслужване навреме.

Абсолютно ефективно лекарство срещу треската досега няма, но дори и такова да бъде открито в близко време, за масово производство се изисква доста продължителен срок.

Катаклизмът представлява сериозна заплаха не само за здравето на хората в Африка, но и за целия свят и сигурността – епидемията може да доведе в бъдеще до безредици, социално напрежение и влошаване на политическите ситуации, световната търговия и финансовото благополучие. Според дирекцията на СЗО това е сериозна заплаха за сигурността дори на страните, в които случаи на заразени не са били фиксирани.

Епидемията вече съществено е подкопала икономиката на трите най-засегнати държави – Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Най-пострадалите райони на Либерия и Сиера Леоне са ключови производители на ориз, основен хранителен продукт в региона.

Изолацията на инфектираните хора пречи на събирането на реколтата и води до нарастване на цените. Така например в провинция Кайлахун в Сиера Леоне 40% от фермерите са починали или избягали. Забраните за полети от инфектираните страни също може съществено да се отрази на икономическото положение (по тази причина специалистите призовават да не се изолират африканските страни).

В докладите все пак има и позитивни новини: например авторите пишат, че огнищата на ебола в Сенегал и Нигерия утихват, като нови случаи на заболели не са фиксирани в продължение на повече от 21 дни.

Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори