Какво въздейства върху космическото време?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Сравнително малки структури на Слънцето могат да помогнат за управлението на слънчевия вятър и така да повлияят на времето в космоса.

Защо това има значение? Слънчевият вятър бие магнитното поле на Земята и силните слънчеви бури могат да нарушат работата на спътниците и дори електрическите мрежи на планетата.

Научаването на повече за това как работят Слънчевите бури ще помогне на изследователите да прогнозират космическото време по-сигурно в бъдеще.

Как действа Слънчевият вятър? Той е съставен от плазма и се задвижва в космоса по линиите на магнитното поле на Слънцето.

Сега изследователите са открили по-малки „пернати“, които изграждат ярки структури, известни като шлейфове недалеч от повърхността на Слънцето. Те биха могли да нарушат слънчевия вятър, като имат каскадни ефекти в космоса, според ново проучване в The Astrophysical Journal.

„Хората от известно време виждат структура и в основата на шлейфовете“, заяви в изявление Джуди Карпен от НАСА, един от авторите на изследването. „Но открихме, че самият шлейф е сноп от тези по-плътни, течащи структури, което е много различно от картината на шлейфовете, която имахме досега.“

Изследователският екип установява, че тези „пернати“ структури също се движат независимо и самостоятелно, което може да помогне да се разбере повече за това как дори само няколко от тези малки структури могат да допринасят за промените в Слънчевия вятър.

Интересът към тези процеси на Слънцето през последните години расте. Редица мисии стартираха през последното десетилетие, които следят Слънцето като събират данни, които биха могли да помогнат за прогнозиране на космическото време в бъдеще.

Двете най-нови слънчеви сонди – Solar Orbiter и Parker Solar Probe, вероятно ще позволят на учените да разберат повече за това как работят тези малки структури и как въздействат върху Слънчевия вятър.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори