Какво все пак откри „Кюриосити”. Официално от НАСА

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/JPL-Caltech
Антония Михайлова

Марсоходът „Кюриосити” е анализирал образците грунт, събрани на повърхността на Червената планета в района на кратера Гейл. Както съобщава сайтът на НАСА, анализите са показали голямо количество химически вещества, но засега доказателства за съществуването на органични съединения на Марс няма.

Сред откритите от марсохода вещества има перхлорат – просто съединение на кислород и хлор. След проведени редица химически реакции „Кюриосити” е фиксирал редица органични съединения на метан, но учените подчертават, че те може да са били отнесени от Земята от самия марсоход.

Коментирайки първия етап от мисията на „Кюриосити” като цяло, специалистите от НАСА отбелязали плановата работоспособност на системите на марсохда и изразили сигурност, че през следващите месеци „Кюриосити” ще направи по-важни открития.

Основните задачи на мисията, освен търсенето на възможни форми на живот, е изучаването на геологията и климата на Марс.

Марсианският ден е по-дълъг от земния с 40 минути

Откакто се е приземил на повърхността на Червената планета, американският марсоход „Кюриосити“ се учи да живее и работи на тази необикновена планета.

Той кацна с помощта на небесни кранове върху повърхността рано сутринта на 6 август в огромния кратер Гейл. Оттогава този уникален роувър се опитва да се адаптира към живота и работата в условията на Червената планета.

Както съобщават учените, денят на Марс е с 40 минути по-дълъг от земния. За участниците в бъдещи пилотирани мисии това може да бъде истински проблем, тъй като човешкият организъм е свикнал към денонощие от 24 часа. Такава разлика в продължителността може да направи работата и почивката на Марс проблематични за космонавтите. Марсоходите обаче лесно се справят с проблема. За тях 40 минути в повече не са проблем.

„Готвим се да обучим нашия персонал как може да адаптират организмите си на съвсем различен график от този на Земята – твърди изследователят Лаура Бергер. – По време на мисията на Phoenix Mars Lander вече сме тренирали нашите космонавти как да работят и да почиват на друг режим, който ги очаква на Марс. И по принцип е възможно да се приучи организмът към такива часове, макар да е трудно. В даден момент се появява силна умора и се налага някак да се борим с нея.”

Ако пилотираните мисии на Марс някога бъдат реализирани, организаторите им трябва да са сигурни, че те няма да бъдат провалени поради умора на космонавтите, които просто не могат да се адаптират към марсианското денонощие.

 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори