Каменните пирамиди, които правите, може и да са красиви, но имат и тъмна страна

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Изглеждат невероятно. В целия интернет можете да ги намерите: изображения на скали, камъни и камъчета, събрани в сложни, понякога предизвикващи гравитацията купчини.

Тези привлекателни снимки, обикновено поставени на фона на зашеметяваща околна среда, предизвикват почти мистично усещане за спокойствие, когато ги видим. Но има и мрачна страна на измисленото им чудо, предупреждават изследователи.

„Това е глобално явление … навсякъде, където има [скали], тази тенденция наистина се развива“, заявява екологът Ник Клеман от Австралийския институт за изследвания на околната среда „Артур Рилах“ пред ABC News.

„[Но] от миналата година започнахме да намираме тези пирамиди все по-често в местообитанието на някои от застрашените видове, над които работим. Това наистина започна да ни тревожи.“

Проблемът, както обяснява Клеман, е нещо, което природозащитниците ни казват от години: когато хората пренареждат скалите, които откриват в естествените пейзажи – било плажове, гори, пустини или друго, това не са просто скали, които се изместват.

Това, което може да изглежда като безжизнен камък, просто лежащ в пясъка или в речно корито, всъщност може да бъде неразделна част от домашната среда на животното. Като го обезпокоиш заради снимка, би могъл да го изложиш на опасност, при това не само него, а потенциално дори целия вид.

За разлика от големите, подредени купчини скали, които са били използвани от хората като паметници и маркери на пътя още от праисторически времена – бумът в съвременното подреждане на скали в социалните медии е чисто естетичен, без практическо значение, смятат критиците.

„Подреждането на скали е начин да направите бърза маркировка и да имате представа за това“, заявява Джон Хърстън от екологична нестопанска организация на Blue Planet Society пред The New Yorker през 2018 г.

„Хората публикуват снимки на подредените камъни в Instagram, казвайки:„ Бил съм тук и направих това “.“

Това може да изглежда безобидно, но не и за видовете, които си правят дом в скалисти местности, като камъните осигуряват както подслон от стихиите, така и защита от хищници.

„Това е място в което живеят животните и всяко нарушаване може да означава, че животните са изтласкани“, заяви Клеман пред ABC.
„Някои от застрашените видове, върху които работим, се срещат в мънички колонии в малки скални отклонения и малко пренареждане и промяна в тази зона може бързо да означава, че колонията вече не е жизнеспособна … [Това] унищожава системата за заравяне на някои гущери например и може да прогони тези колонии навън“.

Според Клеман проблемът може да съществува дори когато добронамерените планинари създаващи скални баланси заменят скалите там, откъдето първоначално са ги намерили, защото дори простият акт на премахване на камъни веднъж може да бъде достатъчен да обезпокои животни, които след това може да трябва да изоставят компрометираната си среда на живот.

Друг проблем е ерозията на почвата, при която отстраняването на скали разкрива скрита почва под тях, което прави по-вероятно тя да се отмие, което намалява земята, в която растенията могат да растат.
Смущенията заплашват и животните във водни среди, точно както на сушата.

„Подреждането на скали може да бъде пагубно за чувствителните екосистеми на реки и потоци“, обяснява уебсайтът на Асоциацията на речните възможности.

„Преместването на скали от реката измества важна структура на екосистемата за риби и водни безгръбначни. Много [риби] видове снасят яйца в цепнатини между скалите и придвижването им може да доведе до променени потоци, които биха могли да измият яйцата или да ги изложат на показ пред хищниците.“

Въпреки че природозащитниците разбират, че повечето хора, които правят снимки на скални стекове, нямат лошо намерение и просто се опитват да заснемат красиви изображения на открито, те казват, че е време хората да се събудят в реалността на това, което всъщност може да прави навикът им в естествената среда, която те уж искат да запазят.

„Хората го правят без да разбират околната среда, те не знаят дали конкретното място има някакво значение за дивата природа или историческо значение“, казва Хюстън пред BBC News през 2018 г.

„Трябва да сме наясно, че всичко си има своето място. Смятам, че креативността е страхотна и мисля, че навлизането в околната среда е страхотно, но с нарастването на социалните медии се стига до момент, в който всички започват да го правят … Първото правило за запазване на околната среда е да не се оставя следа в нея“.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори