Кибер зоопарк с емоционални роботи посреща гости

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Minimaforms
Антония Михайлова

Във Франция се появи необичаен зоопарк от роботи, в който кибер животни взаимодействат с посетителите и по различен начин реагират на тяхното поведение.

За разлика от истинските животни електронните същества може да се пипат. Освен това „питомците” реагират на човешко докосване, което позволява образуването на емоционална връзка. Електронните създания са не просто бездушни роботи, а стават индивидуални „личности”.

Днес домашните животни все по-често се заместват от роботи. Кибер котки и кибер кучета са особено популярни в Япония. Необичайният зоопарк, който се е появил във френския град Орлеан, е привлякъл вниманието дори на най-вещите любители на робототехниката. Тук в Изложбения център за съвременни технологии лондонското дизайнерско студио Minimaforms е представило своя кибер зоопарк, където вместо с животни посетителите се развличат с общителни роботи.

Необичайни конструкции, висящи от тавана, приличат на гирлянди, а други – на дълги пипала. Но главното е, че те притежават богата гама от чувства. Реагират на човешко докосване и дори на поведението на посетителя. Например роботите се протягат към хората, които искат да общуват с тях, и обратно – игнорират посетителите, които не проявяват към тях интерес.

© Minimaforms

Създателите на необичайните животни обясняват, че те могат да следят движенията на човека с множество сензори. Освен това дори са способни да идентифицират жестовете, преди да им отговорят. Тоест роботизираното пипало може да си поиграе с човека, а може и да се отдръпне от него. Едно и също поведение на посетителя може да провокира различни отговори от робота в зависимост от настроението на последния.

По замисъла на създателите роботизираната „менажерия” с времето трябва да придобие собствен характер, което ще позволи на обитателите на необичайния зоопарк да образуват емоционална връзка с човека, която ще може да се усъвършенства в бъдеще.

Докато повечето научни центрове работят над техническото усъвършенстване на роботите (например върху опорно-двигателната им система), то специалистите от Minimaforms търсят разумна и емоционална реакция от своите кибер животни.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори