Войник ли? Не, той ще е супергерой!

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Conrad Johnson, RDECOM Public Affairstech
Антония Михайлова

Армията на САЩ се размечта. А сега търси начин да превърне мечтите в реалност.

Затова американските военни призовават индустрията за високи технологии, държавните лаборатории и научните организации да помогнат в създаването на костюм на Железния човек. Други екзоскелети, които увеличават силата и издръжливостта на човека, вече са изпитани от армията.

Новият модел, получил името TALOS (Tactical Assault Light Operator Suit), трябва да даде на носителя си способности на супергерой – например небивала сила, нощно зрение, неуязвимост към огнестрелно оръжие и топлинно въздействие.

Бронята TALOS ще бъде изпълнена от няколко слоя „интелигентни“ материали, снабдени с датчици за контрол на телесната температура и сърцебиенето. Костюмът ще си има и климат-контрол и ще бъде снабден с бутилки със запаси кислород. Специална система ще може да следи здравето на войника и дори ще спира кръвотечения със специален спрей в случай на раняване. Сензори и камери също ще помагат в ориентирането в тъмнината и на непознати места.

Силата на „оператора” на екзоскелета, който ще се прикрепва към ръцете и краката на човека, вероятно ще бъде увеличена от хидравликата. Планира се и общуването с гласови команди. Вграденият портативен компютър ще бъде снабден със система за навигация, подобна на очилата Google Glass, и ще бъде способна да реагира мигновено на ситуацията. Възможно е войниците да могат да извикват персонализирана информация със силата на мисълта.

„Нашите искания са изчерпателни – ние искаме да видим в костюма бойна броня, екзоскелет с иновационни системи, дисплеи за контрол на мощността, контрол на здравословното състояние и желателно още вградено оръжие – казва подп. Карл Борхес, научен съветник в изследователския инженерен екип на армията на САЩ. – Това ще бъде иновационен костюм – с когнитивни функции, датчици, микросхеми, средства за връзка, с балистична защита.”

Нито едно подразделение на американската армия в момента не разполага с достатъчно ресурси за изработка на подобен костюм. По тази причина представители на армията призовават научно-изследователски организации, частни компании, държавни лаборатории да подкрепят проекта.

Засега е известно, че по-скоро ще откликнат учени от Масачузетския технологичен институт (MIT). В момента там се разработва течна бронежилетка от материал, който е способен да се втвърди за части от секундата под въздействието на магнитно поле или електричество. С такава броня носителят ще може да остане невредим дори след тежък обстрел.

„Новата броня ще е подобна на футуристичните доспехи, които често виждаме по фантастичните филми – разказва проф. Гарет Маккинли от MIT. – Например на костюма на Железния човек или на този, който носи Сигорни Уийвър във филма „Пришълците”. Тоест голям робот, който увеличава силата и подемните възможности на намиращия се вътре човек.”

Амбицията на американската армия е бронята TALOS да бъде изработена и подложена на изпитания в полеви условия в близките три години.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори