Нов изкуствен интелект работи по подобие на човешкия мозък

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

човечеството
Ивайло Красимиров

Нова свръхпроводяща технология може скоро да позволи на компютрите да вземат решения по начин, подобен на този, по който работи човешкия мозък. Това ще позволи появата на ново поколение изкуствен интелект.

Учените очакват един ден тази нова технология да подкрепи усъвършенстваните системи за изкуствена интелигентност (AI), които могат да станат част от ежедневието ни.

Изследователи от американския Национален институт по стандарти и технологии (NIST) обясняват, че подобно на биологичния мозък, новият изкуствен интелект „се учи“, обработвайки електрическите сигнали, които получава и произвеждайки подходящи изходни сигнали. Процесът отразява функцията на биологичните синапси в мозъка, които позволяват на невроните да комуникират помежду си.

Изкуственият синапс, описан в публикация в Science Advances в петък, 26 януари, има формата на метален цилиндър и е широк 10 микрометра (0,001 см). Той е проектиран така, че да може да се учи чрез опит – или дори от околната среда.

Както става все по-често в областта на изкуствения интелект, синтетичният „превключвател“ е още по-добър от биологичния му контрагент, използвайки много по-малко енергия, отколкото мозъците ни, като в същото време изпраща сигналите много по-бързо от човешки неврони – 1 милиард пъти в секунда. За сравнение, нашите синапси се задействат около 50 пъти в секунда. Това има значително въздействие върху обработката на информацията, тъй като колкото е по-голяма честотата на излъчваните и получените електрически сигнали, толкова по-силна става връзката между синапсите.

„Превключвателят“ има за цел да повиши способността на т.нар. „невроморфни компютри“, които могат да работят като изкуствен интелект и един ден ще бъдат от жизненоважно значение за подобряване на способността за възприемане и вземане на решения от интелигентни устройства, като самоуправляващи се автомобили или медицински диагностични инструменти.

Най-големите производители на автомобили в света инвестират в технологии, които могат да заменят човека водач, но все още има много работа докато се стигне до автономните автомобили по пътищата. Без значение колко безопасни ще бъдат автомобилите без шофьор, управлението с изкуствен интелект ще се изправи срещу различни морални дилеми. Например да решава дали да даде приоритет на безопасността на своите пътници или на други, които биха могли да бъдат замесени в сблъсък. Новият „превключвател“ би могъл да подготви изкуствения мозък, при който решенията да имат по-голям капацитет да се справят с тези видове етични и морални проблеми.

Тази иновация може също така да помогне да се развие по-точен изкуствен интелект, който може да диагностицира сърдечни заболявания или рак на белите дробове. Наскоро лекарите от болницата „Джон Радклиф“ в Оксфорд, Великобритания, успешно изпробваха изкуствен интелект, който подобрява способността на лекарите да откриват животозастрашаващи сърдечни заболявания, а системата с изкуствен интелект може да улови средно около 4000 случая на рак на белия дроб годишно, по-рано от лекарите.

Изкуственият интелект може да промени изцяло медицината, защото сега използваните конвенционални компютри не са способни да поддържат „спомени“ по начина по който го прави човешкият мозък.

Човешкият мозък обработва информацията и съхранява спомените в синапси в едно и също време, докато конвенционалните компютри изпълняват двете задачи поотделно.

Новият изкуствен синапс решава този проблем, позволявайки на компютрите да наподобяват човешкия мозък. Въпреки че изследването все още продължава, учените са убедени, че това е пътят, който ще позволи един ден да се захранва ново поколение изкуствен интелект, което да промени живота на хората радикално.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори