Китайската сонда носи лунни проби към Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Китайска космическа капсула, носеща първите лунни скали от повече от четири десетилетия, започна тридневното си завръщане към Земята в неделя.

Лунната сонда Chang’e 5, която обикаляше около Луната около седмица, изстреля четири двигателя за около 22 минути, за да се измъкне от орбитата на Луната, съобщи Китайското национално космическо управление в публикация в социалната мрежа.

Десантът на кораба докосна Луната по-рано този месец близо до формация, наречена Mons Rumker, област, за която се смята, че е била мястото на древна вулканична дейност. Той събра около 2 килограма проби.

Очаква се капсулата за връщане да кацне в северен Китай в региона на Вътрешна Монголия, след като се отдели от останалата част от космическия кораб и се спусне с парашути.

Материалът ще бъде първият донесен на Земята, след сондата Luna 24 на СССР през 1976 г.

Скалите и други отломки са получени както чрез пробиване в лунната повърхност, така и чрез събиране директно от повърхността. Те може да са милиарди години по-млади от тези, върнати от по-ранни американски и съветски мисии, евентуално предлагайки прозрения в историята на Луната и на други тела в Слънчевата система.

Китай създаде лаборатории за анализ на пробите по възраст и състав и също се очаква да сподели някои от тях с други страни, както беше направено със стотиците килограми, върнати от САЩ и бившия Съветски съюз.

Китайската космическа програма изпълнява поредица от амбициозни мисии, включително сонда на път за Марс. Лунната програма Chang’e, кръстена на древната китайска богиня на Луната, управлява и сондата Chang’e 4 от по-малко изследваната далечна страна на Луната, през последните две години.

Бъдещите китайски планове предвиждат изпращане на хора на Луната и може би постоянна лунна база. Китай също изгражда космическа станция, която да започне да работи още през 2022 година.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори