Китайският роувър Yutu 2 забеляза „мистериозен обект“ с форма на куб от другата страна на Луната

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Китайският луноход Yutu 2 забеляза мистериозен обект на хоризонта, докато си проправя път през кратера „Фон Карман“ от другата страна на Луната.

Yutu 2 забеляза обект с форма на куб на хоризонта на север, на около 260 фута (80 метра), през ноември по време на 36-ия лунен ден на мисията, според дневника на Yutu 2, публикуван от Our Space, канал за научни изследвания на китайски език на Китайската национална космическа администрация (CNSA).

Обектът беше наречен „мистериозна хижа“ (神秘小屋/shenmi xiaowu), но това е по-скоро заместващо име, отколкото точно описание.

Учените от екипа са изразили силен интерес към обекта и сега се очаква Yutu 2 да прекара следващите 2-3 лунни дни (2-3 земни месеца), преминавайки през лунния реголит и избягвайки кратери, за да разгледа по-отблизо странния обект, така че могат да се очакват актуализации.

Едно вероятно обяснение за формата би било голям камък, който е бил изкопан от удар.

Спускаемият апарат Chang’e 4 и задвижвания от слънчева енергия луноход Yutu 2, направиха първото кацане от другата страна на Луната на 3 януари 2019 г., а оттогава роувърът се движи през широкия 186 километра кратер Von Kármán.

Chang’e 4, както подсказва името му, е четвъртата лунна мисия на Китай и втората доставила роувър на Луната. Мисиите Chang’e 1 и 2 бяха орбитални апарати, като Chang’e 3 кацна от близката страна на Луната с първия луноход Yutu.

Китай също стартира тестовата мисия Chang’e 5 T1 около Луната и мисията за връщане на проби от луната Chang’e 5.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори