Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското изкуствено слънце достигна температура от 100 милиона градуса по Целзий

16 ноември 2018 г. в 09:25
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:20

Китайското изкуствено слънце става реалност. Във вторник екип от китайския институт за физически науки в Хефей съобщи, че неговият експериментален свръхпроводящ токамак (EAST) реактор – тип „изкуствено слънце“, предназначен да възпроизведе процеса, който естественото ни слънце използва за генериране на енергия – постигна нов етап на температурата: 100 милиона градуса по Целзий.

За сравнение, сърцевината на истинското Слънце достига „само“ около 15 милиона градуса по Целзий – което означава, че китайският реактор е постигнал за кратко повече от шест пъти по-висока температура от тази на нашата звезда.

Когато се комбинират две водородни ядра, те произвеждат огромно количество енергия. Този процес, известен като ядрен синтез, показва как слънцето ни генерира светлина и топлина и това е великият „бял кит“ на бъдещия енергиен свят – ако можем да намерим начин да го използваме, ще имаме почти неограничен източник на чиста енергия.

Токамак може да помогне да се постигне точно това. Реакторите за ядрен синтез са устройства, които използват магнитни полета, за да контролират плазмата по начин, който може да поддържа стабилен ядрен синтез и именно плазмата е нагрявана до невероятните температури от реактора ЕАSТ.

Постигнатият нов етап на плазмените температури на EAST е забележителен, защото, това е и минималната температура, която учените вярват, че е необходима, за да се постигне самостоятелна реакция на ядрен синтез на Земята.

Новини от Китай шокираха научната общност с намерението за създаване на изкуствена луна, която да осветява цял град.

Сега, когато „изкуственото слънце“ от Китай е способно да затопли плазмата до необходимата температура, изследователите могат да се съсредоточат върху следващите стъпки по пътя към стабилен ядрен синтез, вярват в Китайската академия на науките.

Категории на статията:
Иновации