Кога ще изчезне Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Учените от Харвард-Смитсъниънския център по астрофизика в САЩ станаха свидетели на уникално космическо явление и на негова основа направиха предположение кога ще изчезне Земята, пише Sci-News.

По думите на Андрю Вандербург, оглавяващ изследването, откритието е направено в резултат на наблюдения на поведението на звездата WD 1145+017.

След като слънце, подобно на нашето, изразходва цялата си ядрена енергия, то се увеличава до състояние на червен гигант и след това се раздува до размери на плътното ядро на Земята със съхранение на своята първоначална маса.

В резултат звездата получава названието бяло джудже. През август тази година учените наблюдавали невероятно явление – в пределите на една от системите те успели да запечатат едновременно бяло джудже, останки от друга планета и космически боклук. Връзката между трите обекта се обяснява с това, че щом звездата започне да се превръща в червен гигант, тя дестабилизира орбитите на планетите около себе си.

„Уловихме бялото джудже в момент, когато унищожава своята планета и хвърля останките на повърхността на звездата“, разказва Вандербург.

Такава участ очаква и нашата планета, смятат учените. Според прогнозите Слънцето ще погълне Земята след около 5-7 милиарда години. Съществува и вероятност, че самото поглъщане на Земята няма да се случи, но „да се живее на горещата планета ще бъде невъзможно“, казва Вандербург.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори