Най-голямото астрономическо изображение, създавано някога

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Lehrstuhl für Astrophysik, RUB
Димитър Димитров

Най-голямото астрономическо изображение е толкова голямо, че не се побира на един компютърен екран.

© Ruhr-Universität Bochum

© Ruhr-Universität Bochum

Можете да го видите в пълната му прелест тук, има и опция за идентифициране на отделни обекти.

На гигантското изображение се виждат около 50 000 нови непостоянни обекта. Името им идва от факта, че светлината, която получаваме от тях, варира постоянно. Това се случва, когато втори обект (планета или звезда) преминава пред непостоянния обект и временно блокира светлината, която бихме видели. Точно по тази причина непостоянните обекти са важно средство за търсенето на планети извън Слънчевата система.

Астрономи от Бохумския университет Рур са прекарали 5 години в „слепване“ на снимките, направени в университетската обсерватория в пустинята Атакама (Чили). След полюсите, пустинята Атакама е най-сухото място на света. Някои части са толкова негостоприемни, че в тях не вирее никакъв живот. Тези екстремни условия са рай за астрономите. Сухият въздух означава по-малко облачни нощи, по-чисто небе и най-важното – малкото влага не пречи толкова на светлината от далечните космически обекти.

Обсерваторията в Атакама. Stas1995/Wikimedia

Обсерваторията в Атакама. Stas1995/Wikimedia

За да видят непостоянните обекти, астрономите правели снимки на един район всеки ден и след това ги сравнявали. Районът се оказал толкова голям, че първоначално учените разделили снимките на 268 секции и след това ги комбинирали, създавайки най-голямото астрономическо изображение, правено някога. То съдържа 47 млрд. пиксела и само обработката му е отнела няколко седмици.

Science Alert

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори