Кокошкодинозаври, пчела по пениса и лауреати Шнобелиати

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

В Харвардския университет тази нощ се състоя церемонията по връчването на една от най-необичайните, но посвоему престижни награди – Шнобеловите (Ig Nobel Prizes).

Тази почетна награда получават автори на такива изследвания, които „първо ни разсмиват, а после ни карат да се замислим“.

Тази година всеки от лауреатите получава „солидна“ награда – чек със сумата от 10 трилиона долара. Зимбабвийски.

Повечето от лауреатите пристигнали на церемонията за собствена сметка и получили наградата от ръцете на Нобелови лауреати – Карол Грейдер (физиология, 2009 г.), Ерик Маскин (икономика, 2007 г.), Франк Уилчек (физика, 2004 г.) и Дъдли Хершбах (химия, 1986 г.

Многоцелеви яйца

Наградата по химия е връчена на екип учени под ръководството на Грегъри Уайс от Калифорнийския университет в Ървайн за откритието на начин за превръщането на сварените кокоши яйца обратно в сурови. Те демонстрирали своето устройство в началото на годината.

„Да, ние разработихме начин да върнем вареното яйце в сурово състояние“, разказаха тогава учените, публикували своето изследване в сп. ChemBioChem.

Пишкайте за време

Наградата по физика е връчена на американски учени. Те доказали, че размерът на бозайниците по никакъв начин не е свързан с уринирането. Какво ги е накарало да се заемат с толкова деликатен проблем, не е известно, но в хода на изследването те успели да изяснят, че при слоновете това отнема средно 20 секунди, а за толкова пишкат и котките.

Всякакви отклонения от нормата при хората може да се явяват свидетелство за проблеми с пикочната система.

А? Какво каза?

Наградата за литература е връчена на специалисти по психолингвистика от Института „Макс Планк“. Те доказали, че поне в десет различни езика, които не са в родство помежду си, междуметието „а?“ се използва за питане на събеседника.

Учените установили подобно междуметие на 31 езика от различни езикови семейства.

Цунамито – предпоставка за успех

Наградата в областта на управлението е връчена на международна група учени, които преди години доказали, че природните катаклизми, които преживяват бъдещите големи предприемачи, определя тяхната способност към рисковани действия и предприемчивостта им в зрелия живот.

Към такива явления се отнасят изригвания на вулкани, земетресения, цунами, наводнения и горски пожари.

Добавка за честност

Наградата за икономика ще си подели ръководството на полицията в Банкок, която предложила да се изплаща премия за отказ от рушвети.

Целувки в различни места

Шнобелова награда за медицина е връчена на авторите на четири изследвания, така или иначе свързани с целувките.

Три научни статии от отбелязаните принадлежат на японския изследовател Хаджим Кимата, който се опитал да изясни какво им е хубавото на целувките. И той успял да се справи с тая задача успешно.

В първата от статиите, публикувана в сп. Physiology & Behavior през 2003 г., се казва, че целувките допринасят за намаляването на въздействието на алергията върху човека и помагат да се намалят мехурите, а също така снижават нивото на невротрофини – белтъци, които играят важна роля във възпалителните процеси.

Втората статия обяснява, че целувките облекчават симптомите на алергиите, и е публикувана в Journal of Psychosomatic Research през 2006 г.

Достоен финал на трилогията е статия от 2005 г. в сп. Sexual and Relationship Therapy. В нея иде реч за това, че целувките по време на полов акт помагат за борба с алергиите.

За разлика от своя японски колега учените от Словакия се опитали да изяснят остават ли генетични следи от целувките. Те са публикували статия през 2013 г. в Forensic Science International: Genetics.

Изследователите са установили, че при страстни целувки човек педава на своя партньор не само всевъзможни бактерии и слюнка, но и фрагмент от своя генетичен код. В хода на експеримент двойки се целували по две минути, като фрагменти от ДНК на партньора били откривани в слюнката дори след един час.

Любвеобилният султан

Лауреати на Шнобелова награда за математика са изследователите Елизабет Оберцаухер и Карл Граме, които са публикували пред 2014 г. в сп. PLоS ONE статия, посветена на любвеобилността на мароканския султан Мулай Исмаил ибн Шериф.

Според легендата султанът бил баща на 888 деца. В същото време според исторически източници от XVII и XVIII в. султанът е оставил от четири жени и повече от 500 наложници 1171 деца.

Изследователите решили да изчислят колко време би отнело тяхното зачеване на починалия на 82-годишна възраст султан.

Учените успели да установят, че султанът трябва да е правил секс средно от 0,83 до 1,43 пъти на ден, за да стане за 32 години баща на 1171 деца. За това биха му били необходими от 65 до 110 жени.

Цифрата от 32 години била избрана, тъй като именно толкова бил периодът, в който султанът е бил способен да зачева деца.

Кокоши мозъци и динозаври

Учени от САЩ и Чили са получили Шнобелова награда по биология за доста значимо изследване – те се опитали нагледно да докажат, че птиците са произлезли от динозаврите. Така изследователите изяснили, че ако на кокошката се постави протеза на опашката, тя ще ходи като динозавър. Статията на тази тема е публикувана в сп. PLоS ONE.

Учените изобретили изкуствена опашка за кокошката и изучавали нейната походка. Изяснило се, че при кокошките с новата опашка центърът на масите е изместен назад и това предизвиква по-вертикално положение на бедрените кости, когато кокошката стои, и по-голямото изместване на костите е по време на движение.

Приблизително по същия начин, според учените, са се придвижвали много видове динозаври, ходили на два крака.

Малко болка няма

Шнобелова награда се връчва и в такава категория като „медицинска диагностика“. Тази година нейни носители са учени от Канада, САЩ, Нова Зеландия, Бахрейн, Белгия, Дубай, Индия, ЮАР, Китай и Сирия, публикували през 2012 г. в British Medical Journal статия за апандисита.

Само си мислите, че за апандисита няма какво ново да се каже. Ето че колаборацията от изследователи разказала, че усилването на болката в корема при преминаването на автомобила през „легнал полицай“ на пътя свидетелства за наличието на остър апандисит.

Забележително е, че учените са потвърдили своите изводи експериментално и са предложили на медиците да обръщат внимание на тази закономерност.

Ужилване в пениса

Накрая, Шнобелова награда в областта на психологията и ентомологията е връчена на американски учен, публикувал статия в сп. Archives of Insect Biochemistry and Physiology. В нея ученият разказал кои ужилвания от насекоми са най-болезнени и най-неболезнени за човека.

Оказало се, че най-злобно жилят осите от видовете Dasymotilla lepeletierii и Polistes infuscatus. За да изясни къде това ужилване е най-болезнено, ученият позволил на насекомите да го ужилят на 25 различни места.

Според твърденията му най-болезнено е ужилването в ноздрите, горната устна и половия член.

Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори