Кометата ISON не преживя срещата със Слънцето (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© John Nassr
Антония Михайлова

Повечето комети не могат да преживеят близкото сближаване със Слънцето. Но преди две години се смяташе, че кометата ISON е достатъчно голяма и ще може да издържи опасното прелитане около звездата, съобщава Astronomy Picture of the Day.

Показаният тук видеофилм демонстрира драматичните събития, запечатани от спътника на НАСА SOHO (Слънчева и хелиосферна обсерватория). Много земни жители чакаха с нетърпение какво ще се случи.

Ярко петно се появило след сближаването, но то скоро потъмняло и се разсеяло. Сега се смята, че нито една от големите части на кометата C/2012 S1 (ISON) не е оцеляла.

Освен кометата се вижда как Слънцето изхвърля облаци плазма, известни като коронални изхвърляния. Въртящият се около Слънцето апарат SOHO е изпратен през 1995 година, той е открил и проследил множество комети, докосващи Слънцето.

Преди два месеца комета получи името SOHO 3000. Тя станала трихилядната комета, открита на изображенията, получени от апарата. Това количество е около половината от всички известни комети.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори