Комети близнаци ще преминат рекордно близо до Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© A. Dimai and D. Ghirardo, (Col Druscie Obs.), AAC
Антония Михайлова

На рекордно близко разстояние до Земята ще преминат две практически идентични комети. 252P/LINEAR ще прелети покрай нашата планета на 21 март в 14:14 часа българско време на разстояние 5,2 млн. километра, а P/2016 BA14 ще ни „посети“ на 22 март и ще премине на 3,5 млн. километра от нас в 16:30 часа, съобщава НАСА.

За съжаление поради малкия размер на кометите техният полет ще може да се проследи само с достатъчно мощни телескопи.

Както поясняват специалистите от НАСА полетът на двете комети ще бъде забележителен по две причини. Преди всичко комети ще се озоват на толкова близко разстояние до Земята за трети път в цялата история на астрономическите наблюдения.

По-рано комети са се приближавали толкова близо до нас през 1770 и през 1983 година. Освен това P/2016 BA14 ще стане комета, прелетяла на минимално разстояние от Земята за последните 150 години.

Второ, астрономите обръщат внимание на сходността на двете небесни тела, движещи се по еднакви траектории. Вероятно едната от кометите – P/2016 BA14 – е отломка от другата, смятат учените.

P/2016 BA14 е открита съвсем скоро – на 22 януари тази година, с помощта на телескопа PanSTARRS на Хавайските острови.

© NASA/JPL-Caltech

© NASA/JPL-Caltech

Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори