Кораб с океанолози потъна край Тайван

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Кадър от видео на бреговата охрана на Тайван.
Кадър от видео на бреговата охрана на Тайван.
Антония Михайлова

На 11 октомври 2014 г. в Тайванския пролив е потънал изследователският кораб Research V.

На борда на плавателния съд се намирали 25 учени и 18-членен екипаж. Трагедията отнела живота на двама учени – доктор Ших-Чие Сюй от Тайванската академия на науките и И-Чун Лин Института за изследване на океана на Тайван.

Докторът се опитал да помогне на уплашените си колеги и след това да спаси потъналите си другари. Вероятно той е загинал поради неправилно поставена спасителна жилетка или е останал без сили и не е могъл да се справи със стихията.

73-метровият кораб с маса 2700 тона потънал, след като се натъкнал на риф. Плавателният съд излязъл в морето само ден преди произшествието, а бил в експлоатация едва от февруари 2013 година.

Стойността на кораба е 50 млн. долара и е бил приспособен за движение в сложни природни условия. Тайфуните и силните мусони не би трябвало да представляват сериозен проблем за екипажа и плавателния съд.

Вероятно ветровете са го отклонили от курса, след което се натъкнал на риф (очевидци чули глух удар, преди водата да започне да нахлува вътре). Предстои тепърва Министерството на науката и технологиите на Тайван да изясни всички обстоятелства на трагедията.

На борда на Ocean Research V имало три лабораторни комплекса, сонар за изучаване на морското дъно, различно оборудване за изследване на събраните образци планктон и други устройства за изследване на океана.

В задачата на учените влизало и изучаването на природните ресурси и на потенциални места за разполагане на ветрогенераторни паркове.

Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори