„Космата паника“ превзе австралийски град (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Жителите на австралийския град Уангарата в североизточния щат Виктория са се сблъскали с голям проблем с природен произход.

Плевелът Panicum Effusum, известен сред местните като hairy panic (което всъщност означава „космато просо“, а не „космата паника“), е превзел окръга. Носената от вятъра суха трева покрива околността, блокира врати и прозорци и на някои места височината ѝ достига едноетажна къща. Налага се местните жители да правят почистване по няколко пъти на ден, съобщава BBC.

„Косматата паника“ се появява всяка година по тези места, но този път нейните обеми са близки до рекордните. Причината е установилата се в окръга жега и практически пълната липса на валежи.

Властите са наясно със ситуацията, но не са в състояние да помогнат на жителите. „Изхождайки от законодателството, може да се направят малко неща за борба с разпространението на плевела. И все пак ние изучаваме проблема, като се съсредоточаваме към следващата година, и още сега се опитваме да работим над неговото отстраняване заедно с жителите и околните ферми“, казва пресаташето на окръга пред Guardian.

В Уангарата живеят около 17 000 души. Това е родният град на прочутия рок музикант Ник Кейв.

Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори