Космическата паяжина изиграла важна роля в еволюцията на Вселената

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Volker Springel, Virgo Consortium
Антония Михайлова

Космическата паяжина, която се състои от обичайна и тъмна материя, е изиграла важна роля в еволюцията на Вселената, смятат астрофизици от Колифорнийския университет, публикували резултатите на своето изследване в Astrophysical Journal.

Наблюдаваното разпределение на галактиките и материята във Вселената, според учените, напомня гигантска космическа паяжина, свързваща големите звездни купове с неголеми и малки групи галактики.

Според теорията космическата паяжина оплита цялата Вселена и съединява космическите обекти с невидими нишки, състоящи се основно от тъмна материя.

„Смятаме, че космическата паяжина, в която доминира тъмната материя, се е формирала още в ранната история на Вселената. Такъв „скелет“ на Вселената е изиграл принципна роля в появата на галактиките и в еволюцията на Вселената“, смята Бехнам Дарвиш, основен автор на изследването, аспирант от катедрата по физика и астрономия в Калифорнийския университет в Ривърсайд.

Астрономите са открили, че галактиките в близкия радиус нишки на космическата паяжина имат доста по-високо звездообразуване в сравнение с галактиките и куповете, отдалечени от нишките.

„Бяхме удивени от решаващата роля на нишките във формирането и еволюцията на галактиките. Нишките най-вероятно увеличават шансовете на гравитационното взаимодействие между галактиките, които на свой ред водят до съществени резултати по формирането на звезди“, допълва Бахрам Модашер, професор по физика и астрономия.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори