Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как е загинал Гагарин и какво крият властите

14 април 2016 г. в 00:35
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:26

Космонавтът Алексей Леонов разказа пред тв „Звезда“ своята версия за гибелта на Юрий Гагарин.

На 27 март 1968 година, в деня на гибелта на Гагарин, Леонов се намирал на летището в Киржач, Владимировска област, откъдето първият в света космонавт излетял със самолет МиГ-15УТИ.

След известно време на летището се чул взрив.

„Ние стояхме до командно-диспечерския пункт и чухме двоен взрив и свръхзвук. Интервалът между взрива и свръхзвука беше секунда и половина-две“, разказва космонавтът.

Леонов и присъстващите там други пилоти веднага решили, че източникът на свръхзвука е един обект, а на взрива – друг.

В официалното заключение като причина за катастрофата на МиГ-15 се посочва сближаване и рязко отклоняване от друг самолет, но Леонов смята за истинска причина въпросния неизвестен самолет.

„Еднозначна причина за гибелта е станал пилотът, който се е спуснал под 400 метра под облак, форсирал е двигателя и не е видял Гагарин. Това е бил самолет Су-15, той е преминал на разстояние 10-15 метра със скоростта на звука, а турбуленцията е преобърнала самолета на Гагарин“, казва космонавтът.

Леонов споменал и писмо, написано от участниците в разследването. В него имало апел да не се афишират обстоятелствата около трагедията, за да не се подлага на репресии пилотът на Су-15, подчинен на Андрей Туполев. Леонов заявил също така, че разполага с писмото, потвърждаващо вината на пилота на Су-15.

Официалните изводи на комисията, разследваща това произшествие, били такива: екипажът (Гагарин и пилотът инструктор Владимир Серьогин), поради променила се въздушна обстановка (подробностите не се уточняват) е извършил рязка маневра и попаднал в щопор. Независимо от опитите на пилотите да върнат машината в хоризонтален полет, самолетът се сблъскал със земята и екипажът загинал.

Липсата на адекватна официална версия и обективни доказателства са породили множество предположения и неофициални версии за гибелта на пилотите.

Категории на статията:
Памет Фокус